нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Раят за копачите на биткойн започва да губи своя блясък

Снимка: Shutterstock

Казахстан може да изгуби репутацията си на убежище за копачи на биткойн, смятат големи „миньори“, които се подготвят да напуснат глобалния крипто център след спирането на интернета в страната, което засили опасенията от затягане на регулацията на пазара.

Достъпът до интернет в страната бе прекъснат по време на мащабните протести в страната, предизвикани от поскъпването на пропан-бутана. Централноазиатската държава е вторият най-голям център за копаене на биткойн в света, като спирането на достъпа до световната мрежа доведе до спад от 13% на глобалната изчислителна мощност, използвана за добива на най-популярната криптовалута.

Алан Дорджиев, президентът на Национална асоциация на индустрията за блокчейн и центрове за данни, която отговаря за 80% от легалните компании за копаене на криптовалути в страната, заяви, че повечето миньори вече са онлайн. Подновяването на операциите обаче не успокоява притесненията на всички участници на пазара, като някои вече мислят за преместване.

Винсънт Лиу, който наскоро се е преместил от Китай в Казахстан, за да се възползва от евтината енергия в страната, заяви пред Ройтерс, че променящата се среда го е накарала да потърси варианти за пренасяне на неговия бизнес в Северна Америка или Русия.

„Преди две или три години наричахме Казахстан рай за минната индустрия заради стабилната политическа среда и електропреносна система“, каза Лиу.„Сега преоценяваме ситуацията… Предполагам, че ще запазим част от хешрейта в Казахстан и ще преместим друга част в различни страни“, добави той.

Биткойн и други криптовалути се „копаят“ чрез решаването на сложни математически уравнения от мощни компютри. Процесът изисква много електроенергия, която в повечето случаи се произвежда от изкопаеми горива.

Миналата година Казахстан се превърна във втория най-голям център за копаене на биткойн в света след Съединените щати, привличайки много копачи и бизнеси от бившия световен лидер Китай, след като властите в страната затегнаха регулациите срещу криптовалутите.

През август м.г. Казахстан отговаряше за 18% от глобалния хешрейта - термин, с който се обозначава общата комбинирана изчислителна мощност, използвана за добив и обработка на криптовалутата.

Въпреки последните проблеми в страната тя продължава да е привлекателна локация за "копачите" заради ниските данъци, разходи за труд и цени на енергията.

още по темата
още от Финанси