нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Robinhood може да дебютира на борсата още през март

Снимка: Getty images

Американската финтех компания Robinhood Markets Inc., чиято платформа за търговия на акции бе в основата на разтърсилата финансовите пазари сага около фирмата Gamestop, планира да осъществи първичното си публично предлагане (IPO) още през март, предаде Блумбърг, позовавайки се на запознати източници.

През последната седмица компанията е провела разговори със застрахователи за дебют на борсата в рамките на следващите няколко седмици, казват източниците. По думите им още не е взето окончателно решение за това, кога точно ще се осъществи IPO-то.

Robinhood, която получи оценка от 11,7 млрд. долара след последния си кръг на финансиране за миналата година, набра финансиране и през тази година, което ще бъде конвертирано в собствен капитал при първичното публично предлагане.

Приложението за търговия с акции на компанията избухна в популярност по време на пандемията, тъй като младите хора, които бяха принудени да си останат вкъщи, се насочиха към платформите за търговия с цел да изкарат допълнителни пари.

В началото на месеца компанията, която планира първично публично предлагане поне от миналата година, събра 3,4 млрд. долара предимно от досегашните си инвеститори, за да разполага с повече кеш, с които да може да осчетоводява бързо големия обем сделки в клиринговите къщи.

Robinhood стана обект на остри критики от страна на потребители и дори политици, след като временно прекрати търговията с акции на GameStop и няколко други компании по време на пиковият интерес към книжата.

В петък Robinhood Financial заяви, че води преговори с Регулаторния орган на финансовата индустрия (FINRA) за уреждане на разследване, свързано с прекъсванията на приложението от март 2020 г. и търговията с опции. Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) и FINRA разглеждат как компанията показва на клиентите си техните средства и покупателна способност, както и процесите по одобрение на търговия с опции.

Компанията обмисля дали да продаде част от акциите си по време на борсовия дебют директно на своите потребители. Подобрен ход би бил удивителен, тъй като инвеститорите на дребно обикновено не могат да купуват акции по време на първично публично предлагане. Вместо това те обикновено получават възможност да инвестират в акциите в първия ден на търговия, което често води до рязко поскъпване на цената на книжата.

още по темата
още от Финанси