Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ръст на борсите в Европа на фона на съживяването на бизнес активността в Германия*

Снимка: Shutterstock

Водещите индекси на европейските фондови борси записаха ръст в ранната търговия днес на фона позитивните данни за бизнес активността в Германия, които сигнализират съживяване на най-голямата икономика в Европа в началото на годината, предаде Ройтерс.

Общият европейски индекс STOXX 600 се повиши с 4,64 пункта, или 1,1%, до 424,67 пункта, и е на път да прекрати серията от четири сесии в червената зона. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE 100 напредна с 110,67 пункта, или 1,47%, до 7 618,34 пункта. Френският CAC 40 отчете ръст от 71,23 пункта, или 1,19%, до 6 043,02 пункта.

Немският DAX се повиши с 163,76 пункта, или 1,22%, до 13 552,18 пункта и е на път да запише най-добриятси ден от повече от две седмици, след като индексът на мениджърите по доставките (PMI), изготвян от HIS Markit, показа, че частен сектор в Германия е набрал скорост през януари. Основният индекс PMI, който проследява промишлеността и услугите, се е повишил до 51,1 пункта през януари спрямо 50,2 пункта през декември. Това е най-високото ниво от пет месеца и е над очакваното от анализаторите, анкетирани от Ройтерс, равнище от 50,5 пункта.

Данните идват няколко дни след доклада на Центъра за икономически изследвания ZEW, който показа, че търговското примирие между САЩ и Китай е повишило оптимизма сред германските инвеститори до най-високото му равнище от средата на 2015 година

„Данните за PMI изглежда потвърждават прогнозата на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард, според която икономическите рискове са намелели. Това е позитивно развитие.“, коментира ийве Мевисен, старши пазарен икономист от Rabobank.

„Същевременно с това обаче тя заяви, че лихвите ще останат ниски в обозримото бъдеще, така че дори и рисковете да намаляват, пазарите все още може да разчитат на това, че ЕЦБ ще поддържа лихвените проценти на рекордно ниски нива“, добавя той, визирайки вчерашното заседание на ЕЦб, по време на което централната банка остави без промяна водещите си лихви на досегашните им исторически минимуми.

Германският бенчмарк DAX бе подкрепен и от поскъпването на акциите на фармацевтичния гигант Bayer с 3,02%, след като в медиите се появи информация, че той може да постигне извънсъдебно споразумение по делата срещу него в САЩ, свързани с обвиненията, че произвеждания от Моnѕаntо xepбицид Rоunduр пpичинявa paĸ.

Междувременно книжата на Ericsson поевтиняха с 6,69%, след като производителят на телекомуникационно оборудване отчете по-слаб от очакваното ръст на печалбата през четвъртото тримесечие. На фона на тези данни акциите на финландския му конкурент Nokia поскъпнаха с 0,68%.

Вяла търговия в САЩ

Водещите индекси на Уолстрийт завършиха търговската сесия в четвъртък почти без промяна, възстановявайки по-голямата част от загубите, натрупани през деня, след като Световната здравна организация (СЗО) успокои притесненията около смъртоносния коронавирус, предаде Си Ен Би Си.

Промишленият индекс Dow Jones се понижи с 26,18 пункта, или 0,09%, до 29 160,09 пункта, след като по-рано изтри 200 пункта. Широкообхватният индекс Standard & Poor's 500 напредна с 3,79 пункта, или 0,11%, до 3 325,54 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq отчете ръст от 18,71 пункта, или 0,2%, до 9 402,48 пункта, записвайки нов рекорден връх.

Пазарите намериха подкрепа в позицията на СЗО, според която е твърде рано да се обявява  международно извънредно положение заради разпространението на коронавируса от Китай.

На този фон акциите на American Airlines поскъпнаха с 5,42%, докато тези на United Airlines скочиха с 1,82%.

„Епидемията с вируса в Китай подсили страховете от глобална пандемия с потенциални последици за световната икономика“, коментира Робърт Самюелс, анализатор в UBS. Той добави, че американските компании, които извършват операции в Китай, може да бъдат „повлияни по негативен начин от по-ниското търсене, тъй като потребителите ще останат по къщите си, ако заразата продължи да се разпространява“.

В САЩ на фокуса на инвеститорите беше поредният кръг от корпоративни отчети. Книжата на Comcast и Travelers поевтиняха с 3,77% и 5,06%, въпреки че и двете компании обявиха резултати за тримесечието, които надминаха очакванията на анализаторите.

До момента около 12% от компаниите в S&P 500 са представили финансовите си отчети за последното тримесечие, като 70% от тях са надминали очакванията на пазарите, сочат данни на Factset.

„Като гледаме печалбите от четвъртото тримесечие, до момента те са малко по-добри от очакваното. Трябва обаче да признаем, че летвата в това отношение е сравнително ниска“, коментира Бил Норти от U.S. Bank Wealth Management.

Междувременно молбите за помощи при безработица в САЩ се повишиха от 205 хил. до 211 хил. в седмицата, завършила на 18 януари. Това е под очакваният от икономистите, анкетирани от Ройтерс, ръст до 215 хил.

Ръст в Япония и Австралия

Борсите в Хонконг, Австралия и Япония записаха повишения в търговската сесия в петък на фона на нарастващия брой заразени от коронавирус в континентален Китай, предаде Си Ен Би Си.

Пазарите в Китай и Южна Корея останаха затворени преди утрешните празненства по случай Лунната нова година.

Водещият индекс на токийската фондова борса Nikkei 225 се повиши с 31,74 пункта, или 0,13%, до 23 827,18 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng напредна с 40,52 пункта, или 0,15%, до 27 949,64 пункта.

В Австралия ASX 200 отчете ръст от 2,5 пункта, или 0,04%, до 7 090,50 пункта.

На фокуса на инвеститорите продължава да е ситуацията с коронавируса, като до момента общият брой на заразените с него в Китай достигна 849. Извън Китай са известни още 14 случая.

Бързото разпространение на заразата напомни за епидемията с тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002 и 2003 г., при който загинаха около 800 души.

„Китайското правителство този път е много по-прозрачно и предоставя по-навременна информация за случващото се. Същевременно с това обаче, ние смятаме, че ситуацията с вируса все още е в началния си етап“, коментира Беки Лю от Standard Chartered Bank.

„Трудно е да се каже колко лоша ще стане ситуацията. В сравнение с ТОРС… смятаме, че този път нещата ще са по-добри, но прозрачността ще доведе до по-голяма паника на пазарите в близкото бъдеще“, добавя Лю.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха смесени резултати в ранната търговия. Основният индекс SOFIX отчете спад от 0,64 пункта, или 0,11%, до 584,05 пункта. BGBX40 се понижи с 0,01 пункта, или 0,01%, до 114,40 пункта. BGTR30 изтри 0,26 пункта от стойността си, или 0,05%, достигайки ниво от 526,14 пункта. BGREIT се повиши с 0,31 пункта, или 0,23%, до 134,83

 

*Информацията е актуална към 13:10 часа

още по темата
още от Финанси
25
Вторник
Февруари