Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Руската централна банка повиши водещата си лихва до 7,5%

101

Руската централна банка (РЦБ) повиши днес водещата си лихва от 7,25% до 7,5% на фона на засилващите се инфлационни рискове, информира ТАСС.

Измененито на външните условия, настъпило от предишното заседание на съвета на директорите (на РЦБ), съществено засили проинфлационните рискове, съобщи регулаторът.

Предишното повишение на водещата лихва на РЦБ бе преди почти 4 години, през декември 2014 година.

Нарасналата нестабилност на рублата на фона на разширяването на американските санкции е засилила инфлационните очаквания в Русия, които предз август са нараснали до 9,9 процента спрямо 9,7 процента през юли.

Основните рискове са свързани с високата неопределеност на външните условия и влиянието им върху финансовите пазари, посочват експертите на централната банка.

РЦБ прогнозира, че темпът на растеж на потребителските цени ще достигне 3,8-,4,2 процента до края на 2018 година. Очаква се годишна инфлация от 5-5,5 процента към края на 2019 година и забавяне до 4 процента през 2020 година.

Тази прогноза отчита взетите решения за водещата лихва и за спиране на покупките на чуждестранна валута от вътрешния пазар до края на 2018 година, уточнява регулаторът.

Централната банка понижи прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия през 2019 г. до 1,2-1,7 процента спрямо очакваните по-рано 1,5-2 процента. След 2019 г. е възможно ускоряване на растежа благодарение на планираните структурни мерки, отбелязва институцията. Прогнозата за 2018 г. е запазена на ниво повишаване на БВП с 1,5-2 процента.

още от Финанси
24
Сряда
Април