Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Руската централна банка ще запази без промяна лихвите

11

Руската централна банка (РЦБ) ще запази водещата си лихва на ниво 7,75 процента на заседанието си по-късно днес, прогнозират експерти, анкетирани от ТАСС.

Ускорението на инфлацията през януари на фона на повишението на ДДС вече е отчетено от регулатора при повишението на лихвите, обявено през декември, посочват анализаторите.

В края на миналата година РЦБ повиши водещата си лихва с 0,25 процентни пункта до 7,75 процента. Институцията тогава посочи, че решението й има превантивен характер и по същество е застраховка срещу инфлационни рискове.

Липсата на непосредствени инфлационни рискове според експертите е основната причина, поради която РЦБ най-вероятно ще направи пауза при вдигането на лихвите.

По данни на Руската статистическа служба (Росстат) инфлацията в Русия през януари 2019 г. се е ускорила до 5 процента на годишна основа, като спрямо януари цените са нараснали с 1 процент. За сравнение, през януари 2018 г. годишната инфлация бе 2,2 процента, а месечната - 0,3 процента.

Ускоряването на инфлацията миналия месец се дължи на увеличаването на ДДС и на част от тарифите за комунални услуги, съчетани с поевтиняването на рублата в края на миналата година, припомня ТАСС.

още от Финанси
26
Понеделник
Август