Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Истинският проблем на световните пазари

Снимка: Shutterstock

Американските управници могат да „променят света“ като обезценят долара. Това заяви  световно известният и настоящ независим макро съветник и бивш хедж фонд мениджър Хю Хендри пред Си Ен Би Си.

По думите му програмите за  количествени облекчения (quantitative easing), при които централните банки изкупуват активи като държавни облигации, за да инжектират ликвидност в икономиката, не работят.

Той смята, че щатският долар се е превърнал в „новия златен стандарт“ и че неговото обезценяване е по-добър метод за стимулиране на икономиката от програмите за количествени облечения.  

 „Количеството облекчение – опитват се да ни убедят в нещо, което не работи. Самият акт на публикуването или разширяването на тези инертни резерви на централната банка, както опитите да ни изплашат до смърт, че всъщност печатат истински пари, представляват измама“., коментира Хендри, като добавя, че истинският проблем на световния пазар идва от недостига на зелени пари.

„В продължения на няколко десетилетия Америка наложи долара като глобален паричен стандарт за останалия свят. Едно е да си крал, но друго е да се държиш като такъв. Така че, ако си решил да налагаш долара като световен стандарт, трябва да осигуриш достатъчно ликвидност. Точно тук се провалиха управниците в САЩ“, казва още Той.

Според Хендри масовата разпродажба през март, по в време на която световните пазари се сринаха на фона на страховете около коронавируса, се дължи отчасти на това, че инвеститорите е трябвало да продават активи, за да създадат долари, с които да изплатят дълг.

Макар да признава, че суапови линии на Фед са били успешни в „запушването на дупките“ в моментите на криза, той смята, че има по-добри подходи за подкрепа на икономиката.

„Що се отнася до погасяването на тези пожари, не би ли било по-добре да се атакува реалната стойност на долара, вместо цените на облигациите?“, казва той.

Около една четвърт от компаниите, анализирани в проучването, нямат дълг, като някои от тях дори имат огромни парични резерви. Най-голям спестовник е компанията-майка на Google – Alphabet, чиито резерв се равнява на 104 млрд. долара.

още по темата
още от Финанси