нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ застават зад глобален корпоративен данък от минимум 15%

Снимка: Getty images

Корпорациите по света трябва да плащат поне 15% данък върху печалбата си, заяви Министерството на финансите на САЩ, цитирано от Си Ен Би Си.

Окончателният налог може да бъде дори по-висок, но според министерството тези 15% представляват минимална стойност, като „преговорите за глобален данък трябва да продължат да бъдат амбициозни и да вървят към повишаване на процента“.

В момента базираните в САЩ компании плащат 21% данък върху печалбата си – ниво, до което се стигна по време на управлението на бившият президент Доналд Тръмп. Преди това данъкът върху печалбата на корпорациите беше 35%.

Според ново предложение на президента Джо Байдън данъкът ще бъде вдигнат до 28%. Белият дом обаче иска данъчните му планове да окажат влияние и извън границите на страната.

Финансовият министър Джaнeт Йeлън от доста време говори за ползите от глобален минимален данък за големите международни компании. Според нея това ще обезкуражи компаниите да местят регистрациите си в страни с ниски данъци, въпреки че повечето от дейността им се извършва в САЩ.

„Министерството на Йелън вярва, че международната данъчна структура трябва да бъде стабилизирана и че глобалните условия на работа трябва да бъдат справедливи.  Трябва да създадем среда, в която страните работят заедно, за да поддържат данъчната си база и да гарантират, че глобалната данъчна система е справедлива и оборудвана с нужните инструменти, за да отговаря на нуждите на световната икономика и на 21-ви век“, казват от ведомството.

Йелън е отявлен критик на т. нар. „надпревара до дъното“, при която страните намаляват данъците си в опит да привличат международни компании.

Въвеждането на глобален минимален данък върху печалбите на корпорациите може да намали стимулите за подобни действия, макар че не е ясно колко правителства биха взели участие в подобна инициатива.

 

още по темата
още от Финанси