нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Еуфорията около последните борсови дебюти притеснява шефа на Goldman Sachs

Снимка: Guliver / Getty images

Загрижен съм за голямото търсене от страна на инвеститорите на дребно при последните първични публични предлагания (IPOs). Това заяви пред Си Ен Би Си председателят и и главен изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон.

„Мисля, че се намираме в период на време, в който на пазарите има много голяма еуфория. Аз лично съм много загрижен от тази тенденция. Не мисля, че тя е здравословна в дългосрочен план. Очаквам с времето тя да бъде коригирана, както се случва винаги.“, коментира Соломон.

Неговото изказване идва след силните борсови дебюти на компанията за доставка на храна DoorDash и на фирмата за краткосрочно наемане на имоти Airbnb. Миналата сряда акциите на DoorDash поскъпнаха с 85% при първичното публично предлагане на компанията (IPO) на борсата в Ню Йорк, а тези на Airbnb скочиха с над 112% при нейното IPO на следващия ден.

„Смятам, че голяма част от тези компании са страхотни бизнеси, но е очевидно, че настоящите им пазарни оценки включват в себе си перфектно изпълнение и огромен растеж за доста продължителен период от време“, каза Соломон.

Шефът на Goldman Sachs не е единственият експерт, изразяващ загриженост по отношение на изключително силните борсовите дебюти в последно време. Водещият на Mad Money по си Ен Би Си Джим Крамър отправи критики към инвестиционните банки, които според него не вземат предвид новото поколение от млади и неопитни инвеститори, когато правят оценка на IPO-тата на компаниите. „Не искам да кажа, че пазарът е счупен, но процесът, по които правим сделки определено не работи“, коментира Крамър.

Соломон защити процеса по оценка на първичното публично предлагане като заяви, че инвестиционните банки са развили една много по-прозрачна система, която позволява на фирмите да получат достъп до информация в реално време за търсенето на пазара. Той добави, че Airbnb е използвала именно този метод.

Крамър каза още, че масовото участие на инвеститори на дребно в настоящите първични публични предлагания му напомня за дотком балона от началото на века. Според Соломон обаче има съществена разлика между търговията преди 20 години и тази днес.

„Тогава трябваше да си откриете брокерска сметка, за да можете да търгувате с акции. Трябваше да подписвате документи директно. Технологиите правят този процес много по-лесен и разширяват участието на пазарите“, коментира той.

още по темата
още от Финанси