Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Сметната палата прави три одита за разходването на публични средства заради COVID-19

Снимка: Мениджър нюз

Сметната палата ще направи три одита с цел да се провери прозрачното използване на публичните средства за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19, които ще обхванат периода от 01.02.2020 г. до 31.03.2021 г. 

Първият одит е на икономическите мерки за микро, малки и средни предприятия и ще бъде осъществен в министерствата на икономиката и на финансите.

Вторият е на мерките за социална подкрепа и заетост и ще бъде в Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане.

Третият одит ще бъде на мерките за подпомагане на земеделски производители и ще бъде в Министерството на земеделието и в Държавен фонд „Земеделие“.

За да реализира трите одита, Сметната палата измени Програмата си за одитната дейност за 2020 г., като прекрати други одитни задачи. Така ще може да фокусира усилията си върху безпрецедентните предизвикателства, причинени от пандемията, и предприетите мерки от правителството за намаляването на тежестта от кризата за българските граждани и бизнеса, които ангажират значителен финансов ресурс, информират от Сметната палата. 

През последните месеци се засили активността на ИНТОСАЙ – международната професионална организация на Върховните одитни институции, във връзка с инициативи, насочени към ролята им в преодоляването на пандемията.

Европейската сметна палата (EСП) също преразгледа работната си програма за 2020 г. и прибави два прегледа със специално внимание върху кризата, свързана с COVID-19. ЕСП излезе със становище през пролетта, че е необходим баланс между по-голямата гъвкавост и задължението за отчетност при използването на структурните фондове на ЕС с цел смекчаване на последиците от COVID-19. 

още по темата
още от Финанси