нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Сривът на акциите на Evergrande продължава. S&P смята, че фалитът е вероятен

Снимка: Shutterstock

Акциите на китайския строителен предприемач  Evergrande Group продължават стремглавото си движение надолу, подклаждайки опасенията за последици на по-широкия пазар, след като S&P Global Ratings заяви, че компанията е на ръба на фалита, предаде Блумбърг.

Цената на книжата на задлъжнелия имотен гигант се понижиха със 7%, завършиха сесията в понеделник при най-ниското си ниво от десетилетие. От края на месец май компанията е изгубила 75% от стойността си, сочат изчисления на Блумбърг.

„Смятаме, че Пекин ще се намеси само ако има по-широк риск за фалит и други строителни компании, както и системни рискове за икономиката“, се казва в доклада на S&P от 20 септември. „Самостоятелният фалит на Evergrande вероятно няма да доведе до подобен сценарии“, добавят от международната рейтингова агенция.

Въпреки това проблемите на Evergrande може да се отразят на инвеститорското доверие в имотния сектор в Китай и да доведат до по-широко влошаване на кредитния рейтинг на пазарите.

Главният изпълнителен директор на Evergrande Хуей Ка Ян е казал на служителите на компанията, че вярва, че скоро тя ще преодолее този тежък период, съобщиха от Securities Times, цитирайки вътрешна кореспонденция в компанията. Говорител на фирмата потвърди автентичността на съобщението.

Сагата с Evergrande идва в момент, в който ликвидността е ниска заради национални празници в Китай и други страни в Азия. Властите в Пекин предупредиха големите кредитори да не очакват плащания на лихви по банкови заеми през тази седмица.

От Citigroup смятат, че Пекин ще предприеме действия, за да се увери, че кризата с Evergrande в повторение на колапса на Lehman Brothers в САЩ, макар че някои банки може да се превърнат в жертви на фалита.

„Макар да смятаме, че правителството не иска да бъде видяно като спасител на Evergrande, ние очакваме то да извърши преструктуриране на дълга на фирмата за да намали системния риск и да удържи икономическите сътресения“, коментират от Oxford Economics.

„финансовите условия в по-широкия имотен сектор ще останат напрегнати за известно време, като последици ще има и за финансовия сектор“, добавят експертите.

още по темата
още от Финанси