Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Стартира търговията с дялове от първия „къс“ индексен фонд на БФБ

Доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ (вляво) и Даниел Дончев, главен инвестиционен директор и член на Борда на директорите на "Експат Асет Мениджмънт" (вдясно) дадоха официален старт на борсовата сесия

Търговията с дялове от Националния договорен фонд Expat Bulgaria Short SOFIX започна днес на Българска фондова борса. Фондът е създаден от управляващото дружество Експат Асет Мениджмънт ЕАД и следва обратното движение на индекса SOFIX, калкулиран от БФБ. Борсовият му код е BGXS. Фондът се търгува в Сегмент борсово търгувани продукти на Основния пазар BSE на БФБ.

„Стартът на търговията с първия „къс“ индексен фонд е знаково събитие за българския капиталов пазар в началото на 2020 г., не само защото това е първия фонд с обратна инвестиционна стратегия, но и защото продуктовото разнообразие е предпоставка за засилване на инвестиционния интерес към пазарите на БФБ.“, каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ по време на официалната церемония днес.

Номиналната стойност на един дял от фонда е 1 лев. Вид на дяловете: безналични, поименни, свободно прехвърляеми. Маркет-мейкър на емисията е инвестиционният посредник БенчМарк Финанс АД. Максималният размер на отклонението в процент между котировките “купува“ и „продава“ (спред) е 5%. Минимална стойност на котировката в парично изражение към момента на въвеждането й е 2 500 лв.

Управляващото дружество Експат Асет Мениджмънт ЕАД създаде и първия борсово търгуван фонд - Expat Bulgaria SOFIX UCIT ETF, чийто дялове се търгуват успешно вече четири години на Българска фондова борса. 

 

още от Финанси