Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Световната икономика частично ще се възстанови догодина, прогнозира Кристалина Георгиева

Снимка: Getty Images

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева прогнозира частично възстановяване на световната икономика догодина. Тя говори на видеоконференция, организирана от американското издание "Политико" на фона на пандемията от новия коронавирус. 

"Дори при най-добрия сценарий възстановяването на световната икономика през 2021 г. ще бъде частично. Шансовете за възстановяване ще нараснат, ако компаниите успеят да се задържат на повърхността заедно със своите служители", заяви Георгиева, цитирана от ТАСС и БТА.

Тя призова държавите "да дават повече средства за лекарите, медицински сестри, а също и за уязвимите слоеве от населението". Георгиева наблегна върху важното значение на елиминирането на рисковете от засилване на неравенствата във връзка с пандемията.

"Кризата дава възможност за борба със запазващите се неравенства и за заемане с такива въпроси като промените в климата", отбеляза тя и прогнозира, че "главните победители" от сегашната ситуация ще излязат дигиталната икономика, интернет бизнесът, системата за предоставяне на държавни услуги в електронен формат и онлайн обучението. 

"Много е важно да бъде осигурен достъп до дигиталната икономика на всички, да бъдат използвани възможностите за инвестиране в един екологично безопасен икономически растеж", подчерта Георгиева. Според нея ниските цени на петрола "дават възможност за отказ от вредните (в екологичен план) субсидии".

Кристалина Георгиева съобщи още, че 56 държави са получили спешно финансиране от МВФ за борба с коронавируса.

още по темата
още от Финанси