нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фед се опасява от прекалено слаба инфлация

Снимка: Guliver / Getty images

Кризата с коронавируса тегли надолу инфлацията в САЩ, предупреди днес вицепрезидентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Ричард Кларида, цитиран от Ройтерс. Това предполага, че американската икономика може да изпита нужда от допълнителна помощ от централната банка и от Конгреса, за да се възстанови напълно.

Очакванията за инфлацията, които бяха и без това слаби в началото на рецесията през февруари, могат да спаднат под необходимия диапазон на УФР за инфлация от 2 процента, изтъква Кларида в текст за изказване пред Асоциацията за външна политика в Ню Йорк.

Той отбелязва, че ще защитава приоритетно не само политики за максимална заетост, но и за инфлация, отговаряща на целите на централната банка.

Ръководителите на УФР, сред които и неговият президент Джероум Пауел, изтъкват необходимостта от борба с масовата безработица, предизвикана от кризата с коронавируса.

Оценките на Кларида обаче намекват, че натискът, който би могла да окаже върху растежа една прекалено слаба инфлация също е сред безпокойствата на централната банка, аргументирайки безпрецедентната й програма в подкрепа на икономиката.

Завръщането към здрава икономика ще отнеме време, допълва Ричард Кларида, потвърждавайки думите на Пауел пред Конгреса, че икономическото възстановяване ще бъде цялостно едва когато американците се убедят, че коронавирусът е под контрол.

още по темата
още от Финанси