нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Visa с нова финтех придобивка за близо 1 млрд. долара

Снимка: Getty images

Американската компания Visa обяви днес, че се е съгласила да придобие британския финтех стартъп Currencycloud, предаде Си Ен Би Си.

Сделката с Currencycloud се оценява на 700 млн. британски паунда (962 млн. долара). В началото на 2020 г. Visa инвестира 80 млн. долара в Currencycloud, като от компанията поясниха, че сумата по придобиването ще бъде намалена с размера на собствения капитал, която фирмата вече притежава във стартъпа.

Основаната през 2007 г. Currencycloud продава софтуер за обработка на трансгранични плащания на банки и финтех фирми. Тя е една от многото бизнес-ориентирани финтех компании, които управляват зад кулисите трансакциите на популярни приложения като Monzo, Starling и Revolut.

„Потребителите и бизнесът все повече очакват прозрачност, бързина и простота при извършване или получаване на международни плащания“, коментира Колийн Островски, глобален касиер на Visa.

„С придобиването на Currencycloud ще можем да подкрепим нашите клиенти и партньори, като намалим трудностите при трансграничните плащания и развием страхотно потребителско преживяване“, добави тя.

Това е втората голяма придобивка за Visa от началото на годината, след като миналият месец притежателят на една от най-големите картови платежни мрежи в света купи шведската финтех компания Tink за 2,1 млрд. долара, след като регулаторите в САЩ блокираха придобиването на американския ѝ конкурент Plaid.

още по темата
още от Финанси