нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Внимавайте какво си пожелавате: Планът на Байдън може да спука балона на фондовия пазар

Снимка: Guliver / Getty images

Пакетът от икономически стимули, представен от избрания за президент на САЩ Джо Байдън, може да пресъздаде условията, наблюдавани по време на краха на Уолстрийт през 1929 г., предупреди хедж фонд мениджъра Дейвид Нойхаусър от Livermore Partners, цитиран от Си Ен Би Си.

Според него, нарастващата инфлация може да бъде отчасти отговорна за спукването на „епичен“ балон на фондовия пазар.

Коментарът идва часове, след като Байдън представи план за възстановяване на икономиката в размер на 1,9 трлн. долара, който да подкрепи домакинствата и бизнеса в условията на пандемия.

Според Нойхаусър пакетът от финансови стимули на Байдън изглежда цели възраждане на „бурните 20-те години“ (roaring 20′s) на миналия век, известни с резкия икономически растеж, чрез „връщане на хората на работа възможно най-бързо“.

„Трябва обаче да се внимава, тъй като този период на икономически растеж доведе до краха на Уолстрийт от 1929, поставил началото на Голямата депресия. Така че трябва да внимавате какво си пожелавате“, казва Нойхаусър.

Ако бъде одобрен от Конгреса на САЩ, който вече е под контрола на демократите, „Американският спасителен план“, включва 1 трлн. долара преки помощи за домакинства,  415 млрд. долара за борбата с коронавируса и около 440 млрд. долара за малкия бизнес.

„Имаме не само икономическия императив, но и моралното задължение да действаме сега“„ заяви Байдън в четвъртък, след като представи плана си. Той ще встъпи в длъжност на 20 януари.

Попитан дали планът на Байдън трябва да притеснява инвеститорите и дали той може да доведе до събитие, подобно на караха от 1929 г., Нойхаусър отговори: „Да, мисля че има причина за такива опасения.“

„Става въпрос за мащабни разходи за 1 трлн. долара заради пандемията, която парализира света през последните девет месеца. Целите, разбира се, да получим ваксини и да преминем през това“, каза той.

„Все още не знам какви ще бъдат динамиките тази година и колко бързо ще се справим с това. Не знаем и как ще изглежда световни икономически растеж през идните години“, добави той.

След краха на фондовия пазар от 1929 г., индексът S&P 500 падна с 86% през следващите три години и не се възстанови до нивата си преди кризата до 1954 г.

Нойхаусър цитира прогнози за ръст на икономиката на САЩ с 6% през 2021 г. но предупреди, че темпото на растеж през следващите години ще се нормализира при ниво между 2% и 3%.

Не всички обаче споделят песимистичните очаквания на Нойхаусър. Джеймс Съливан, който ръководи изследванията на азиатските капиталови пазари извън Япония в JPMorgan, заяви пред Си Ен Би Си, че обемат на пакета от стимули, предложен Байдън е бил два пъти по-голям от очаквания от банката.

Според него обаче това е била „позитивна изненада“ както за фондовия пазар, така и за икономическите перспективи пред САЩ през идните години.

 

още по темата
още от Финанси