нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Водещ икономист нарече биткойна най-големия балон в историята

Снимка: Shutterstock

Нуриел Рубини, икономистът, който предсказа световната финансова криза от 2008 г., каза, че спадът на цената на биткойна с 12 % в петък е последното доказателство, че криптовалутата е най-големият спекулативен балон в историята, предаде „Гардиън“.

Рубини, който е професор по икономика в Нюйоркския университет, заяви, че биткойнът е „майката на всички балони“, предпочитан от „шарлатани и измамници“, след като цената на валутата падна под 8 хил. долара, отбелязвайки 30-процентов спад от началото на седмицата.

Най-популярната криптовалута загуби повече от половината от своята стойност от седмицата преди Коледа, когато достигна фръх от близо 20 хил. долара. Рубини отбеляза, че резкият спад през изминалата седмица е началото на катастрофа, при която стойността на валутата ще „падне до нулата“.

Последното обезценяване дойде след информацията, че американските регулаторни органи са започнали разследване, което да покаже дали скоковете в цената през 2017 г. са били в резултат на пазарни манипулации.

Индия бе поредната държава, която застана срещу биткойна, след като финансовият министър на страната заяви, че криптовалутите не са законно платежно средство и че ще се бори срещу използването им за „нелегални дейности“. Цената на биткойна бе засегната и от новината, че Facebook забранява всички реклами на криптовалути.

„Политиците и регулаторните органи са притеснени. Почти всеки политик от Г-20 говори за строги мерки срещу криптовалутите“, заяви Рубини пред „Блумбърг“. „Не трябва да позволим биткойн да се превърне в следващата швейцарска банкова сметка, която се използва от престъпници и хора, укриващи данъци“, добави той.

Критиците предупреждават, че Биткойна има всички отличителни белези на класическия спекулативен балон, който може да се спука по подобие на дотком-бума и краха на жилищния пазар в САЩ, който предизвика световната финансова криза. 

още от Финанси