нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Япония готви проверка на местните финансови институции заради случая с Archegos

Японската централна банка
Снимка: Getty images

Японската централна банка и Агенцията за финансови услуги на страната ще подложат на мониторинг местните финансови институции след колапса на американската инвестиционна фирма Archegos Capital Management, който засегна тежко някои компании в страната, предаде бизнес изданието „Никей“.

Финансовият регулатор, заедно с ЯЦБ, ще провери системите за управление на риска при трансакции във финансови институции в отговор на загубите на японски банки, работили с Archegos.

Archegos е структурира като семейно дружество, но в действителност управлява активи за милиарди долари. Компаниите, които попадат в категорията на семейни офиси са подложени на значително по-малко регулация в сравнение традиционните хедж фондове, които събират средства от различни институции. Семейните офиси не са задължени да се регистрират към финансовите регулатори. На практика обаче Archegos е действала точно като хедж фонд.

Информацията за работата на тези офиси е оскъдна, което прави трудно разкриването на пълния мащаб на щетите, нанесени от Archegos. Швейцарската банка Credit Suisse претърпя загуби от около 520 млрд. йени (4,7 млрд. щатски долара) при сделки, свързани с Archegos. Японската компания за финансови услуги Nomura Holdings обяви, че е възможно да регистрира загуба от около 220 млрд. йени (2 млрд. долара) заради трансакциите с американската фирма.

За момента японските регулатори считат Archegos за изолиран случай, но те смятат да проучват обстоятелствата, довели до настоящата ситуация, както и дали системата за управление на риска работи добре.

В света има над 10 000 компании за управление на активи от семеен тип, основно в САЩ и Европа. Общата стойност на активите, които управляват те, се оценява на около 6 трлн. долара. Японските власти планират да извършат интегрирани финансови инспекции през тази финансова година и да въведат промени в регулаторната система, за да позволят споделяне на резултатите от одита на двете институции.

Извън Япония, американските официални представители също се обявиха за засилване на мониторинга на този тип компании.

още по темата
още от Финанси