нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Йелън: Биткойнът е изключително неефективен инструмент за финансови операции

Снимка: Getty images

Биткойнът продължава да е неефективен инструмент за финансови операции. Това заяви пред Си Ен Би Си финансовият министър на САЩ Джанет Йелън по време на конференция, организирана от „Ню Йорк таймс“.

Въпреки рязкото поевтиняване на най-популярната криптовалута в началото на седмицата, към 9:50 часа българско време биткойнът остава на ниво над 50 хил. долара. Ралито на дигиталната монета бе подкрепено от новината, че производителят на електрически автомобили Tesla е инвестирал в биткойн на стойност 1,5 млрд. долара.

Според Йелън обаче все още има важни въпроси относно легитимността и стабилността на криптовалутата.

„Не мисля че биткойнът се използва широко като механизъм за транзакции. Опасяваме се, че когато се използва по този начин, то е основно за незаконно финансиране. Това е изключително неефективен механизъм за транзакции, като количеството енергия, използвано при тяхната обработка, е потресаващо“, каза Йелън.

Така нареченото „копаене“ на биткойн всъщност представлява решаване на сложни математически уравнения с помощта на мощни компютърни системи. Електрическото потребление, използвано за този процес, оставя годишен въглероден отпечатък, равен на този на държавата Нова Зеландия, сочат данни на Digiconomist.

В допълнение към опасенията за електрическото потребление, биткойнът е считан за основен инструмент, използван от участници в различни незаконни схеми, тъй като криптовалутата е трудна за проследяване. Освен това, биткойнът страда от висока волатилност, като цената на криптовалутата може да се колебае с 10-20% на ден.

 „Това е силно спекулативен актив, като хората трябва да са наясно, че цената му може да бе изключително нестабилна. Тревожа се за потенциалните загуби, които инвеститорите може да понесат“, коментира Йелън.

Редица държавни организации обмислят идеята за създаване на алтернативни цифрови валути са надеждата, че те ще отворят глобалната платежна система пред хората, които по някаква причина нямат достъп до традиционните системи на банкиране.

Федералният резерв на САЩ, на който Йелън бе председател в миналото, проучва емитирането на дигитална валута и разплащателна система.

„Мисля, че това може да доведе до по-бързи, по-безопасни и по-евтини плащанията. Според мен това са важни цели“, каза още тя.

още по темата
още от Финанси