нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Йелън ще потвърди, че САЩ не търсят отслабване на долара

Снимка: Guliver / Getty images

Очаква се бъдещият министър на финансите в администрацията на президента Джо Байдън - Джанет Йелън, да потвърди ангажимента на САЩ за определян пазара валутен курс на долара. Тя ще даде гаранция, че САЩ няма да опитат да отслабят долара, за да придобият конкурентно преимущество, предаде Блумбърг, цитирайки в. „Уолстрийт джърнъл“, който е получил информацията от представители на преходния екип на Байдън.

Йелън, която бе председател на Федералният резерв на САЩ в периода 2014-2018 г., ще бъде изслушана пред Финансовата комисия на Сената във вторник. Очаква се тя да получи одобрение за поемането на управлението на финансовото министерство от Стивън Манучин.

„Стойността на щатския долар и на другите валути трябва да бъде определяна от пазарите. Пазарите правят корекции, за да отразяват вариациите в икономическото представяне и като цяло улесняват корекциите в глобалната икономика“, се очаква да каже Йелън, ако бъде попитана за политиката на новата администрация за валутните курсове.

„САЩ не търсят по-слаба валута за спечелване на конкурентно предимство. Трябва да се противопоставим на опитите на други страни да правят това“, се казва още в речта на Йелън.

 

още по темата
още от Финанси