нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Златото прескочи прага от 2000 долара за тройунция

Снимка: Shutterstock

Стремглавото рали на златото продължава с пълна сила, като днес цената на благородния метал прескочи прага от 2000 долара за тройунция на фона на надеждите на инвеститорите, че властите в САЩ ще обявят нови мерки за стимулиране на икономиката, предаде Блумбърг.

В момента стойността на златото е над 30% по-висока от началото на годината, като очакванията са тенденцията за ръст да се запази, ако централните банки отговорят на бавният икономически растеж с нови спасителни пакети.

Управителят на клона на Федералния резерв в Сан Франциско Мери Дали заяви вчера, че американската икономика се нуждае от повече подкрепа, отколкото първоначално е било очаквано.

Към 10:45 ч. българско време цената на златото нараства с 16,16 долара, или 0,80%, до 2038,82 долара за тройунция. Среброто също се представя добре, поскъпвайки с 61 цента, или 2,33%, до 26,59 долара за тройунция.

„Ситуацията е такава, че златото може да продължи да върви нагоре“, коментира Пол Уонг от Sprott Inc. „Очакваме увеличение на фискалните стимули и изключително благосклонна парична политика в следващите години, както вече обясни Фед“, добавя той.

На този фон доходността по 10-годишните американски ценни книжа падна до 0,52%

„Въпреки бичите и макроикономическите двигатели, които работят в полза на златото, темпото, с което растат цените, покачва риска от корекция“, коментира  Автар Санду от Phillip Futures Pte.

 

още по темата
още от Финанси