Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Златото продължава да поскъпва, удари 6-годишен максимум

Снимка: Shutterstock

Стойността на златото достигна днес нови максимални нива за почти 6-годишен период. Декемврийските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex поскъпваха тази сутрин с 9,85 долара, до 1527,05 долара за тройунция. Това е най-високо ниво на тези котировки от септември 2013 година.

Цената на септемврийските фючърси за среброто се увеличава с 1,27%, до 17,288 долара за унция.

Няколко фактора стимулират едновременно продължаващото поскъпване на ценния метал - световните инвеститори съкращават вложенията си в по-рисковите активи и увеличават тези в по-безопасни активи, какъвто е златото. Пазарите продължават да се безпокоят за развитието на търговския конфликт между САЩ и Китай, обясняват анализатори.

Отражение дава и напрегнатата ситуация в Хонконг, където от юни не стихват стълкновенията между жителите с администрацията на града. Вчера например демонстрантите парализираха работата на международното летище, едно от най-големите в света.

Пазарите реагират и на новините от Аржентина, където се очертава поредната политическа криза.

Основен обезпокоителен фактор обаче за инвеститорите, които търсят убежище в ценните метали като по-надеждни активи е забавящият се растеж на световната икономика.

още от Финанси
16
Събота
Ноември