нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лас Фаяс – едно от чудесата на Испания

Празникът Лас Фаяс (Las Fallas) е един от най-пищните и грандиозни фестивали, които се провеждат в Испания. Уникален празник, който можем да видим само във Валенсия и областта. Той отбелязва началото на пролетта и продължава цели 20 дни. Най-пищната част е през последните пет, когато градът буквално избухва. Лас Фаяс обещава незабравими спомени за всеки посетител на града.

Историята разказва, че дърводелците са почитали своя покровител Сан Хосе на 19 март всяка година с фиеста, по времето на която са изгаряли дървените отпадъци, останали от зимата. Те са се съревновавали помежду си, кой ще направи по-висока клада. Така тази традиция е просъществувала няколко века и е еволюирала в пищен празник на изкуството, преплетено с много хумор и известна доза ирония и критика, насочена към местни и международни политици, недоволство от някои закони или актуалните теми на деня. С виртуозните произведения на изкуството, изработени от дърво, смоли, папие маше и други горими материали, са изобразени под формата на карикатури местни и международни знаменитости, футболисти, политици или исторически личности. Хуморът в повечето случаи е добронамерен, но в много от статуите се разчита и обществената критика на политически и социални теми.

След като са посветили цяла година за направата на тези изумителни кукли (фаяси) и инвестирали доста внушителни суми, валенсианци неизменно спазват традицията и превръщат тези произведения на изкуството в зрелищни клади. По време на празниците тази година са построени 770 статуи на обща стойност около 7,6 милиона евро,  а най-високата и най-скъпата статуя струва 205 000 евро, издигната на площада пред общината и изгорена последна, с което се слага край на фестивала.

Освен туристическата привлекателност, този празник има и дълбок религиозен и духовен смисъл за местните жители. Най-многобройната и най-емоционална церомония по време на Фаяс е в деня преди грандиозния финал. С шествието, което продължава цял ден, валенсианци отдават почит на Дева Мария на онеправданите - Virgen de los Desamparados - и обсибват с цветя нейната статуя (единствената, която не се гори), а и целия едноименен площад. Основата на 15 - метровата статуята се изгражда от дървена конструкция, но истинският материал, от която е направена са букетите с карамфили, донесени от жителите и закрепени за дървената основа. В церемониалните шествия участват всички членове на семействата, облечени в традиционните костюми. Това е една изключително емоционална церемония и сред веселието, музиката и еуфорията, има и много сълзи в очите.

Градът не спи в продължение на две седмици. Изумително е кога успяват жители на града да организират празненствата по квартали, където са изградени статуите на всеки отделен местен клуб, да изградят сцените, на които музиката започва след полунощ и след което рано сутринта да шестват по улиците с разкошните носии и духова музика. Всичко това е съпроводено с гърмежите от тонове пиротехника и фойерверки, които не спират и денем, и нощем. Официалните фойерверки на площада на общината в някои от дните са по три пъти на ден - започват в изумителното време в 7:30 сутринта, след това в 2 часа на обяд и отново в полунощ. В продължение на 10-15 минути могат да се видят последните новости и невероятни постижения на пиротехниката, с които да се впечатлят жителите и гостите на града, които нарастват от 1 милион до 3 милиона по време на фиестата. Само за последната нощ са използвани 300 кг пиротехнически материали и вече не ни учудва, че всички хора са по улиците и площадите през тези няколко дни.   

Който е станал участник и свидетел на това изключително преживяване, не би се изненадал защо от Юнеско са решили да включат Лас Фаяс във Валенсия в списъка на Нематериалното световно наследство.

Автор: Десислава Димова
още от Фотогалерия