Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Арабската коалиция започна най-мащабната си военна операция в Йемен

106

Снимка: Guliver / Getty Images

Водената от Саудитска Арабия военна коалиция започна офанзива срещу контролирания от шиитски бунтовници хути пристанищен град Ходейда, в най-голямата битка от продължаващата повече от 3 години война в Йемен, предаде Ройтерс.

Йеменското правителство, което е в изгнание в Рияд, заяви , че боенни самолети и кораби на коалицията извършват удари по укрепления на подкрепяните от Иран хути в най-голямото пристанище на страната, за да подпомогнат сухопътните йеменски войски, който настъпват към пристанището от юг.

Операция „Златна победа“ започна след изтичането на ултиматума на Обединените арабски емирства към хутите, които трябваше да предадат контрола на пристанището на коалицията.

Пристанищният град Ходейда е от ключово значение за всички жители на Йемен, тъй като през него преминават над 80% от доставките на жизненоважните стоки в разкъсваната от война страна, която според ООН е изправена пред най-тежката хуманитарна криза в света. По данни на Световната здравна организация(СЗО) около 8,4 млн. души в Йемен живеят в условия на глад.

Лидерът на бунтовниците Мохамед Али ал Хуси предупреди арабаската коалиция да не атакува пристанището и заяви, че неговите силили ще нанесат удари срещу петролни танкери в Червено море. Контролираният от хутите телевизионен канал „Ал Масира“ съобщи, че две ракети, изстреляни от бунтовниците, са ударили кораб на коалицията.

ООН опитаха да накарат двете страни да стигнат до споразумение, което да предотврати нападението срещу пристанищния град, тъй като се опасяват, че офанзивата ще затрудни допълнително достъпа на жителите на Йемен до храна, лекарства и гориво, което допълнително ще изостри кризата в страната.

Според Обединените нации в района живеят около 600 хил. души, като в най-лошият сценарии офанзивата може да коства около 250 хил. човешки живота и да прекъсне достъпа до хуманитарна помощ за няколко милиона души.

Нападението е първият опит на Арабската коалиция да превземе добре защитен град, който е под контрола на хутите, откакто тя се включи във войната през 2015 г. Целта на офанзивата е да прекъсне снабдителните на хутите до столицата Сана и да ги принуди да седнат на масата за преговори.

 

 

още от Горещи точки
18
Понеделник
Февруари