нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Арменският премиер: Турция отново върви по пътя на геноцида

Снимка: Guliver / Getty images

Премиерът на Армения Никол Пашинян обвини Турция, че отново напредва по пътя на геноцида, предаде Ройтерс. Обвиненията бяха отправени заради боевете в Нагорни Карабах.

Десетки хора са загинали, а стотици - ранени от неделя насам в боевете в Нагорни Карабах, които съживиха опасенията относно стабилността в Южен Кавказ, коридор за тръбопроводите, доставящи газ и петрол до световните пазари, припомня агенцията.

"Ситуацията е много по-сериозна от предишните сблъсъци (през 2016 г.). По-уместно би било да я сравним със случилото се през 1915 г., когато над 1,5 милиона арменци бяха избити по време на първия геноцид през 20 век", заяви Пашинян в интервю за френския в. "Фигаро".

"Турската държава, която продължава да отрича миналото, още веднъж е поела по пътя на геноцида", допълни той.

Пашинян, казва, че Турция е изпратила хиляди сирийски наемници в района и че турски военни офицери са директно замесени в азерската офанзива, предава БТА.

"Турция иска да укрепи ролята си и влиянието си в Южен Кавказ. Тя преследва мечтата да изгради империя, наподобяваща султанат, и поема по път, който може да възпламени района", предупреждава Пашинян.

Тези изявления вероятно ще породят гнева на Анкара, която не признава избиването на арменците през Първата световна война за геноцид и оспорва данните за това, колко арменци са били убити тогава.

Същевременно пред телевизия Фокс нюз американският държавен секретар Майк Помпейо призова Армения и Азербайджан да прекратят бойните действия в Нагорни Карабах, предаде ТАСС.

"Призоваваме за прекратяване на огъня. Искаме и двете страни да дадат на заден ход. Говорихме с ръководствата и на двете страни и ги помолихме да направя това", каза Помпейо.

още по темата
още от Горещи точки