Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бъдещето на Ердоган е заложено на карта в Сирия

Снимка: Guliver / Getty images

Турските войски удариха почти 200 обекта в Сирия и продължават да напредват в операцията "Извор на мира", пише руското онлайн издание "Вести" за започналата сухопътна фаза от офанзивата на Анкара.

Сирийската агенция САНА информира за най-малко 8 загинали сирийци, сред които 3 деца, добавя "Вести".

Турските сили се опитаха да превземат Тал Абияд, но отбраняващите го кюрдски формирования отблъснаха щурма. Военни експерти очакват градът да бъде обграден още днес, пише "Росийская газета".

Кюрдските сили периодично влизат в бой с турски войски и протурски отряди, действащи на сирийска територия. Откъм Сирия неведнъж бе обстреляно граничното турско селище Нусайбин, посочва вестникът.

Третата операция на турската армия в Сирия ще стане по-внушителна от първите две. Обявена преди пет дни, тя обаче предизвика сериозни тревоги в света и дори бе осъдена - заради риска от дестабилизация на целия регион, отбелязва "Комерсант", цитиран от БТА.

Ръководената от кюрди коалиция Сирийски демократични сили заявява, че няма да отстъпи "нито педя" своя земя, но всъщност не може да противопостави кой знае какво на турската авиация и на сухопътните сили. Позицията на Русия остава същата - Москва настоява Анкара да преговаря с Дамаск, а Дамаск - с кюрдите, се казва в статията.

Изданието цитира руския външен министър Сергей Лавров, според когото Дамаск и кюрдите уверили Москва, че са готови за диалог. Същевременно висшият дипломат заявил пред журналисти, че за ситуацията в Североизточна Сирия са отговорни Съединените щати.

"Американците организираха там квазидържавни структури и много активно лансираха кюрдската тема по начин, будещ възражения у арабските племена, традиционно населявали тези територии. Това е много опасна игра", изтъква Лавров. Сега американците фактически изоставят кюрдите на произвола на съдбата, коментира всекидневникът очакваното изтегляне на американските войски от зоната на турската операция.

Според Лавров турският външен министър Мевлют Чавушоглу "твърдо и категорично" потвърдил в разговор с него, че Анкара зачита суверенитета и териториалната цялост на Сирия, и намекнал, че операцията няма да трае дълго. Дипломатически източници на вестника обаче коментират, че турците и преди са наричали временно присъствието си в Сирия, но действията им там сочат обратното. В тези райони се откриват например турски учебни заведения и се плаща с турска валута, твърдят те.

Москва не може с твърди мерки да възпрепятства турската операция, инак ще постави под заплаха "формата от Астана", в който Русия участва наред с Турция и Иран. Това би станало удар за политическото уреждане в Сирия, особено малко преди да започне работа Конституционният комитет, допълва "Комерсант".

Руският анализатор Фьодор Лукянов допуска пред "Взгляд", че във връзка със сирийския конфликт Москва поддържа "контакти на сенчесто ниво" както с Анкара, така и с Вашингтон. Според него Русия може да извлече полза от ситуацията, на първо място като реши най-сетне проблема с Идлиб. Това е друг регион в Сирия, контролиран и до днес от недоубити джихадисти, при все че турският президент Реджеп Ердоган обеща да ги прогони оттам още преди година, напомня изданието.

"Проблемът с Идлиб е много остър, Турция не е способна да го реши, макар че уж се бе наела. Мисля, че в замяна на известно навлизане на Турция в Сирия и създаване на прословутата буферна зона Русия може да поиска повече свобода на действие в Идлиб, на първо място за сирийската армия. Е, и за себе си", предполага експертът.

Русия няма да се меси в конфликта в Североизточна Сирия, но би могла да действа като посредник, дори заедно със САЩ, заявява за "Известия" Владимир Джабаров от ръководството на външнополитическата комисия в Съвета на федерацията.

Конфликтът ще доведе до по-нататъшна ескалация и Вашингтон играе основната дестабилизираща роля в региона, твърди председателят на същата комисия Константин Косачов. САЩ "винаги са имали собствен дневен ред - да довеждат на власт сили, лоялни към американците и визията им за развитие на региона", казва той.

"Известия" припомня септемврийското изявление на президента Ердоган пред Общото събрание на ООН, че Анкара планира да засели в Североизточна Сирия 1-2 милиона сирийски бежанци, намиращи се в Турция. От началото на войната през 2011 г. турците са дали убежище на над 3,5 милиона сирийци. Но североизточните сирийски провинции се смятат за исторически кюрдски земи и кюрдите посрещнаха думите на Ердоган с недоумение и гняв. Те вече отблъснаха от този регион "Ислямска държава" и явно ще се сражават за своя дом до последно, прогнозира всекидневникът.

А населението на Турция е настроено патриотично - хората вярват в своята армия и разбират нуждата от сегашната военна операция. Ако турските граждани видят с очите си как бежанците напускат градовете им, всичко ще бъде оправдано, коментира пред "Известия" тюркологът Юрий Мавашев.

"В Сирия е заложено на карта бъдещето на Ердоган", акцентира в заглавие "Независимая газета".

Анализатори неведнъж са посочвали "сирийските" амбиции на турското ръководство като причина за стремителния спад в рейтингите на президентската Партия на справедливостта и развитието и за растящото влияние на опозиционните политици в страната. Армейски източници на турския печат свързват със "сирийското досие" и оставките на неколцина влиятелни генерали преди повече от месец. Според тях във войската цари разочарование от външната политика на гражданските власти, пише изданието.

От друга страна всички основни опозиционни партии одобряват сирийската операция на Турция, освен прокюрдската Демократична партия на народите, обръща внимание руският политолог Тимур Ахметов, живеещ в Анкара. Същевременно "трябва да се има предвид, че днес в Турция е трудно човек да говори от антивоенни позиции", добавя той. Експерти на "Независимая газета" стигат до извода, че "сирийската кампания на Ердоган е по-скоро бомба със закъснител".

още по темата
още от Горещи точки