нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Турската операция в Сирия отвори врата за бягство на заловени бойци от ИДИЛ

Снимка: Guliver / Getty images

Турската военна операция в Североизточна Сирия е позволила на заловени бойци на "Ислямска държава" да избягат, призна руският външен министър Сергей Лавров в публично изявление в Сочи.

Русия ще насърчи сирийското правителство и сирийските кюрди да постигнат споразумения и да ги изпълняват, отбеляза той, цитиран от РИА Новости.

Министърът отбеляза, че диалогът между Дамаск и сирийските кюрди дава конкретни резултати и добави, че Москва ще подкрепи сътрудничество между Турция и Сирия в граничната сигурност, предаде БТА.

Лавров заяви, че сирийските и турските военни сили трябва да си сътрудничат в Северна Сирия въз основа на споразумението за сигурност от Адана от 1998 г. Това споразумение регламентира как Турция може да извършва трансгранични операции по сигурността в северната част на Сирия и задължава Дамаск да спре да дава убежище на членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/, която Анкара е поставила извън закона и която от десетилетия води въоръжено въстание срещу турската държава.

Политическото уреждане на ситуацията в Сирия и осигуряването на нейния суверенитет и териториална цялост ще е основна тема на предстоящата визита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Русия. Тя трябва да се състои до края на октомври, по покана на руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

Руският външен министър заяви, че САЩ и водената от тях западна коалиция в Северна Сирия са подтикнали кюрдите към създаване на квазидържавни образувания и конфронтация с арабските племена.

 

 

още по темата
още от Горещи точки