Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Макрон: Ударът в Сирия беше намеса на международната общност

100

Снимка: Guliver/ Getty Images

Франция е най-активната страна в дипломатически и хуманитарен план през последните месеци по отношение на Сирия. Стигнахме до момент, когато този удар беше изключително важен за доверието към нашата общност. За да изградим трайно решение за Сирия, трябва да разговаряме с Иран, Сирия и Русия, заяви президентът Еманюел Макрон в интервю за три френски медии вчера.

Макрон подчерта, че ударите са имали „пълна международна легитимност“ и че са били успешни от военна гледна точка.

Операцията на САЩ, Великобритания и Франция "бе намеса на международната общност", казва президентът и пояснява, че три страни членки на Съвета за сигурност на ООН са нанесли удара. Трите страни, както и Русия, са постоянни членки на съвета с право на вето. Военната операция бе извършена, след като Русия отказа независимо разследване на химическата атака в град Дума. Франс прес отбелязва, че ударите са извън рамките на ООН.

Франция не е обявила война на режима на Башар Асад и е за политическо решение на кризата, подчертава Макрон в интервюто за телевизия Бе Еф Ем, радио Монте Карло и сайта Медиапар. Той обвини Русия, че е непряк съучастник в атаките на Асад, тъй като не е помогнала да се блокира разпространението на химическо оръжие.

Поразени са три обекта за производство и съхранение на химически оръжия. Единият удал е бил нанесен съвместно с американските и британските военни, втория – само със САЩ, а третият е бил извършен самостоятелно от французите, съобщи френският държавен глава.

Няма да стигнем до мир с бомбардировки. Ние искаме международното право да не бъде нарушавано, както и резолюциите на ООН. Подготвяме политическо решение за Сирия, което ще позволи прехода, заяви Макрон.

По думите на френския президент, той е убедил президента на САЩ Доналд Тръмп, че ударите трябва да бъдат насочени само срещу обекти, свързани с химическите оръжия.

Днес следобед във френския парламент са дебатите за военната операция в Сирия, а в Лондон премиерката Тереза Мей ще бъде изслушана в британския парламент.

Вчера руският президент Владимир Путин е разговарял с иранския президент Хасан Рохани и е подчертал, че „ако такива операции, водени в нарушение на хартата на ООН, се повторят, това ще предизвика неизбежно хаос международните отношения“, съобщи кремълската администрация.

Според Путин и Рохани тази „незаконна операция ще затрудни перспективите на политическо решение за Сирия“.

Пак вчера американският президент Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон е готов за нова военна намеса в Сирия, в случай че сирийското правителство извърши друга атака с химическо оръжие.

още от Горещи точки
19
Събота
Януари