Затвори

Мюсюлманският свят реагира остро срещу САЩ за Йерусалим

Снимка: Guliver / Getty Images

Иран осъди решението на Доналд Тръмп да обяви Йерусалим за израелска столица и предупреди, че то ще предизвика „нова Интифада“ или палестинско въстание. Според външното министерство в Техеран решението е „провокационно и безсмислено“ и ще предизвика радикализъм, гняв и насилие, съобщават информационните агенции.

Осем държави поискаха снощи от ООН спешно заседание на Съвета за сигурност след хода на Тръмп.

Палестинският президент Махмуд Абас, заяви, че САЩ повече не могат да играят историческата роля на мирен посредник в преговорите с Израел.

„С тези плашещи решения САЩ умишлено подкопават всички мирни усилия и обявяват, че напускат ролята на посредник в мирния процес, която играха през последните десетилетия“, каза Абас.

Хамас, която контролира ивицата Газа, заяви, че Тръмп „отваря вратите на ада за американските интереси в региона“. Исмаил Радуан, висш представител на Хамас, призова арабските страни и мюсюлманите да прекъснат икономическите и политическите връзки с американските посолства и да изгонят американските дипломати.

По думите на генералния секретар на Организацията за освобождение на Палестина Саеб Еракат Тръмп е унищожил решението за две държави, признавайки Йерусалим за израелска столица.

Правителството на Йордания, страната-пазител на свещените за мюсюлманите места в Йерусалим, осъди решението като нарушение на международното право и на хартата на ООН.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е поканил лидерите на мюсюлманския свят на 13 декември в Истанбул за Йерусалим. Външният министър Мевлют Чавушоглу определи като безотговорно решението на американската администрация.

Тунис съобщи, че е дълбоко загрижен и осъжда атаката срещу юридическия и историческия статут на града и я смята за погазване на решенията на ООН: „Решението е провокация към чувствата на арабите и мюсюлманите“.

Сирийското президентство коментира на страницата си във Facebook, че бъдещето на Йерусалим не се определя от една държава или един президент, а от неговата история, воля и решимост да лоялните към палестинската кауза.

Ливанският премиер Саад Харири също осъди действията на Тръмп и обяви своята пълна солидарност с палестинците.

Премиерът на Малайзия Наджиб Разак призова мюсюлманите по света да се противопоставят на решението.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67122
0.598365
CNY
10
2.50828
3.9868
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.24074
0.446281
RUB
100
2.7727
36.0659
USD
1
1.58418
0.631241