Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нараства напрежението между Русия и САЩ заради коронавируса

Снимка: Shutterstock

Русия отхвърли появилите се по-рано днес обвинения на САЩ, че хора с руски профили разпространяват фалшива информация и обвиняват САЩ за епидемията от коронавируса, предаде РИА Новости.

"Обвинявайки Русия в дезинформация относно коронавируса в социалните мрежи, САЩ се опитват да изкоренят евентуални позодрения, че тя може да стои зад епидемията", заяви Андрей Суздалцев, заместник-декан на Факултета по световна икономика и международни отношения във Висшето училище по икономика, предаде ТАСС.

"Този коронавирус се появи изведнъж. Естествено, веднага възникват съмнения, че вирусът е създаден в нечия лаборатория. Като се има предвид, че той е изключително опасен, нормално е да възникнат въпроси за това коя страна би имала техника и хора да създаде такъв вирус. Американците инстинктивно се подготвят за факта, че рано или късно могат да бъдат обвинени в създаването на вируса, и сега предварително заемат отбранителна позиция, като обвиняват другите големи страни, тоест Русия", каза още Суздалцев.

"Доказателствата, оповестени от САЩ, че множество руски профили в социалните мрежи водели информационна война срещу САЩ, са изключително странни, тъй като на повечето интернет-профили е почти невъзможно да бъдат открити истинските собственици. Така че обвиненията на САЩ са напълно неоснователни", смята Суздалцев.

Информацията за това дойде, след като хиляди профили в социалните мрежи, предимно на хора от Русия, разпространяват информация в подкрепа на теорията на конспирацията, че САЩ стои зад епидемията с новия коронавирус. По този начин Русия руши имиджа на САЩ, и се възползва от международните здравни проблеми, казват американските служители. Според разследване на американските власти хиляди фалшиви руски профили в социалните мрежи Twitter, Facebook и Instagram, все повече коментират, че ЦРУ стои зад епидемията, отнела живота на над 2300 души, предимно в Китай.

още от Горещи точки