Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нов масов протест в Хонконг въпреки забраната на властите

Снимка: Shutterstock

Продемократичните активисти в Хонконг не се подчиниха на китайските власти и отново излязоха на протест по улиците на мегаполиса – само ден, след като полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне масова демонстрация в един от популярните туристически квартали на града, съобщава АФП, цитирани от БГНЕС.

Тсим Ша Тсуи – крайбрежен квартал, известен с луксозните си молове и хотели, в събота беше изпълнен с множество демонстранти, облечени в черни тениски, превърнали се в символ на недоволството.

Полуавтономният Хонконг е арена на протести и ожесточени сблъсъци през последните два месеца. Недоволството беше предизвикано от спорен закон за екстрадицията, който ще позволи на Китай да преследва опонентите си. Властите в Хонконг и Пекин заплашиха демонстрантите с ответни строги мерки.

От своя страна протестиращите обещаха в понеделник да организират всеобща стачка. В неделя маршовете тръгнаха от квартала Тсюнг Кван О, където блокираха централни улици. Демонстрантите обещаха да окупират сградата на местното правителство в центъра на града и призоваха за оставката на лидера Кари Лам.

 

още от Горещи точки