нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нов развой в териториалния спор Великобритания-Аржентина

Снимка: Getty images

Общността на Латиноамериканските и карибските държави (CELAC) подкрепи позицията на Аржентина по териториалния спор с Великобритания за Фолклендските (Малвински) острови и подчерта, че държи на мирно решение, предаде ТАСС, като цитира изявление на срещата на високо равнище на организацията, което беше публикувано късно вечерта в събота.

"Общността на Латиноамериканските и карибските държави изразява най-решителна подкрепа на законните права на Аржентинската република в спора за суверенитета над Малвинските острови, Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови и прилежащите морски територии", като освен това изразява и постоянния интерес на страните от региона за подновяване на двустранните преговори с цел намиране на окончателно и мирно решение на спора.

Териториалният спор между Аржентина и Великобритания продължава почти 200 години, което доведе до кратка война през 1982 г., спечелена от силите на Лондон. През март повечето жители на островите изразиха на референдум желание територията да остане британско владение. Аржентина не призна резултатите от референдума, припомня ТАСС.

 

още от Горещи точки