Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Американската пролет" - простреляни полицаи, масови арести и критики от експрезиденти в САЩ

Снимка: Elijah Nouvelage/Getty Images

Над 10 000 са вече арестуваните в САЩ в хода на нестихващи повече от седмица протести, преминаващи в безредици и прояви на вандализъм във вечерните часове. Около една четвърт от арестите са в Лос Анджелис, следвани от Ню Йорк, Далас и Филаделфия. Повечето от арестите са за провинения като нарушаване на въведения полицейски час или неподчинение на разпореждане към демонстранти да се разпръснат, предават международните агенции. Полицейски час е в сила в повече от 40 градове в страната, включително в столицата Вашингтон и в Ню Йорк. 

Двама полицаи са били простреляни в Бруклин през изминалата нощ, а трети е бил намушкан във врата. Полицията от своя страна е простреляла мъж при неподчинение. Полицаите са приети в болница, като раните им не са животозастрашаващи. Състоянието на простреляния от полицията човек не се съобщава, предаде БТА. На този фон, все повече се засилват опасенията, че Америка е на прага на гражданска война, а президентът Тръмп предупреди, че ако трябва, ще включи и армията в овладяването на обществения ред. Изненадващо обаче, военният министър Марк Еспър направи официално изявление, в което се обяви категорично против използването на армията за потушаване на бунтовете.

Снимка: Sean Rayford/Getty Images

Междувременно, всички живи експрезиденти на САЩ осъдиха расовата дискриминация.

Джими Картър, Бил Клинтън, Джордж Буш-син и Барак Обама публикуваха отделни изявления, осъждащи продължаващото неравенство и дискриминация срещу чернокожите в Щатите. Много от тях съдържаха пряка или косвена критика към президента Доналд Тръмп, който осъди неколкократно убийството на Флойд, но беше критикуван, че не е заел твърда позиция срещу расизма и не е показал разбиране спрямо обществения гняв в САЩ срещу полицейската бруталност към афроамериканците.

Бившият президент Джими Картър заяви вчера, че са нужни повече действия срещу расовата дискриминация от страна на полицията и на правосъдната система. Той заклейми "неморалните икономически несъответствия между белите и чернокожите".

"Имаме отговорността да създадем свят на мир и равенство за нас и за бъдещите поколения", подчерта Картър.

"Фактът, че много афроамериканци, особено младите мъже от афроамерикански произход, са тормозени и заплашвани в собствената си страна, представлява ужасяващ провал", заяви вчера президентът Буш-син.

Барак Обама, единственият президент афроамериканец, направи няколко изявления след смъртта на Флойд. Той каза, че тези вълни на протести представляват "истинско и справедливо разочарование от десетилетния провал в реформирането на полицейските практики и системата на наказателното правораздаване като цяло".

Широката подкрепа за протестите е знак за надежда и за воля за промяна, заяви Обама в редакционна статия, публикувана в понеделник от "Медиум", онлайн платформа.
Бил Клинтън нарече смъртта на Флойд "поредната от дълъг списък с трагедии и несправедливости и болезнено напомняне, че расата на човека все още определя това как той ще бъде третиран в почти всички аспекти на живота в Америка".

Снимка: Maddie Meyer/Getty Images

Бившият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис осъди реакцията на президента Тръмп, като заяви, че умишлено подклажда разделението. Той каза, че е "ядосан и ужасен" от това, че  Тръмп използва полицията, за да се справи с продължаващите протести.

"Доналд Тръмп е първият президент, който не се опитва да обедини американския народ - дори не се и преструва, че се опитва", каза Матис. "Вместо това той се опитва да ни раздели."

Бившият министър напусна поста си през 2018 г., след като Тръмп реши да изтегли американските войски от Сирия.

В слоган на протестите се превърна "I can't breathe" (Не мога да дишам). Снимка: Scott Olson/Getty Images

още по темата
още от Горещи точки