Какви кадри търсят българските работодатели

Какви кадри търсят българските работодатели

Какви кадри търсят българските работодатели

Половината работодатели в България търсят да наемат персонал със средно или средно специално образование. От бакалаври се нуждаят 15 на сто от компаниите, а от магистри - едва 10 на сто. Това показва проучване на Агенцията по заетостта, представено от нейния изпълнителен директор Асен Ангелов и цитирано от БТА. В него са участвали над 3700 работодатели.

Най-много работодатели в сферата на услугите (туризъм, ресторантьорство) търсят младежи за стаж или обучение - 30 на сто от участвалите в анкетата. „Младежите имат най-големи възможности за стаж като бармани, сервитьори, готвачи, продавач-консултанти”, уточни Ангелов.

Работодателите в сферата на производството на храни, облекло и др. също предлагат възможности за стаж - 11 на сто от участвалите в проучването. Десет процента от работодателите търсят счетоводители, 7 на сто от фирмите, участвали в анкетата, се занимават със строителство и металургия. Пет процента от работодателите търсят административни специалисти, както и специалисти по информационни и комуникационни технологии.

Интерес към схемата проявяват работодателите от цялата страна, като за момента най-много заявки има от Враца, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Бургас, Видин, Кърджали.

По думите на Ангелов от Агенцията очакват в следващите етапи на анкетата да се включат повече работодатели, които имат интерес към висококвалифицирани специалисти.

Проучването е непосредствено преди началото на схемата "Младежка заетост", първата по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020, изпълнявана от Агенцията по заетостта. Общата стойност е 35 млн. лв., като първоначално 20 млн.лв. ще бъдат отпуснати от националния бюджет, а на по-късен етап те ще бъдат възстановени от ЕК.

"Младежка заетост" ще позволи на около 7500 младежи до 29 години да се включат в стаж или обучение в работна среда.

По-голямата част от работодателите - 65 на сто, заявяват, че имат възможност да сключат договори по схемата още през септември.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ