Платени стажове за 54 000 студенти

Платени стажове за 54 000 студенти

Платени стажове за 54 000 студенти

Европейски проект дава възможност на всички студенти да изкарат платен стаж. “Студентски практики” се осъществява с подкрепата на Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд. Целта е дистанцията между студентите и бизнеса да бъде скъсена. Проектът е финансиран с 56 млн. и трябва да осигури практики за 61 хил. студенти, пише в. „Труд“.

Студентите получават практически опит и връзки с потенциални работодатели, както и стипендия от 480 лв. за часовете, прекарани в обучение. Университетите създават важни контакти с бизнеса и в края на проекта получават изключително полезна статистическа информация за реалната картина на пазара на труда и за това как образователната система се отнася към него. А бизнесът от своя страна може да бъде доволен, защото процедурата е улеснена, няма преки разходи за заплати на стажантите, получава директен достъп до огромен брой потенциални служители, чиято работа може да се види в реални условия.

Проектът е бил реализиран и преди, но след оставката на правителството на Бойко Борисов той е прекратен и желание за продължаването му липсва. Служебният кабинет на Марин Райков успява да стартира отново работата по проекта. Сформиран е екип за работа и така на 22 май електронната платформа за кандидатстване и администриране заработва на пълни обороти.

Студентите получават по 480 лв., след като завършат практиката си, която се състои от 240 реално изработени часа. Всеки академичен наставник взема до 62 лв. за всеки практикант. Наставниците са преподаватели, които се задължават да следят дали работодателят реално осигурява на студента практическо обучение, свързано с неговото образование, дали не се злоупотребява по някакъв начин с труда му и дали всички формални изисквания на проекта са изпълнени. До 124 лв. възнаграждение получава всеки ментор, отново след успешния край на обучението. Менторът е служител на фирмата, в която практикантът стажува. Той е човекът, който въвежда студента в новата работна обстановка и му предава практически знания по време на цялото обучение.

Проектът се отчита изцяло в електронната мрежа. За целта е изготвена онлайн платформа, като чрез нея се осъществява връзката между работодатели и студенти.

Влизайки в сайта, всеки студент, представител на бизнеса или на висше училище може да получи необходимата информация, свързана с кандидатстването, подбора комуникацията, администрирането и контрола.

Към края на януари в портала има регистрирани над 97 хил. студенти, от които 62 хиляди са кандидатствали, а 54 хил са одобрените за провеждане на практика.
Проектът е замислен така, че да бъде удобен едновременно за бизнеса, учениците и студентите. Най-голямата отговорност пада върху университетите, които получават сериозни позитиви под формата на преки ползи за техните служители и студенти.

Регистрацията за работодателите отнема 5-10 минути. Не се изискват документи. Всичко се проверява впоследствие в Търговския регистър, след което профилът се активира. Когато това се случи, представител на бизнеса подготвя обяви за свободни позиции, за която студентите започват да кандидатстват. Самите студенти също трябва да се регистрират в платформата. За целта те трябва да имат валидни студентски права към дадения момент.

Когато студентът е избрал работодател, който от своя страна също го е одобрил, чрез уебплатформата се генерира договор. Кандидатът го разпечатва и го носи в университета. Работодателят прави същото, но той подписва договор само по веднъж с всяко висше училище, от което е взел стажанти. Това е всичко необходимо, за да може да започне практиката на договорената дата.

Висшите училища също имат съществена роля като страна по проекта. Те приемат, сканират и качват обратно в уебсистемата договорите на студентите и им осигурят академичните наставници.

Разбира се, съществуват и притеснения за недобросъвестни фирми, които се опитват да злоупотребят с труда на студентите или да извлекат финансови дивиденти. Вече има няколко подобни случая, но от проекта се стремят да сведат злоупотребите от този тип до нула.

Има и оплаквания от студенти заради прекалено дългото чакане на опашки за подписване на договори в някои университети в столицата, но оттам уверяват, че за да не бъдат допускани за участие в проекта недобросъвестни фирми, както и студенти, които искат само да вземат парите, се налага всеки договор да бъде прегледан лично от служител на вуза за нередности.

Проектът има осигурено финансиране до края на 2014 г. Дали след това той ще получи допълнително финансиране, или ще бъде прекратен, никой не може да отговори на този етап.

Освен платени практики и стимулиране на връзките между бизнеса и образованието, проектът “Студентски практики” ще генерира и голямо количество полезна статистическа информация след края на програмния период. Важно е да се следи колко от завършващите студенти си намират работа, какво се търси наистина от пазара, какво най-добре се реализира в реалната среда - кои студенти и от кои университети.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ