Половината от съществуващите професии ще изчезнат

Половината от съществуващите професии ще изчезнат

Половината от съществуващите професии ще изчезнат

В идните петнайсетина години вероятно ще настъпи сериозна промяна в работните ни места и това ще направи излишни близо 50% от съществуващите днес професии, прогнозират анализатори. Изкуственият интелект ще промени бизнеса и работата, която вършат хората. Работата с клиенти и голяма част от средния мениджмънт например просто ще изчезне, твърди докладът „Устрем към 2030: Бъдещето на работата и работното място“, подготвен от американската компания Си Би Ар И и базираната в Китай „Дженезис“ и цитиран от БГНЕС.

В проучването са били анкетирани 220 експерти, бизнес лидери и млади хора от Азия, Европа и Северна Америка.

„Близо половината от днешните професии няма да съществуват още през 2025 г.Новите работни места ще изискват творческа интелигентност, социална и емоционална интелигентност и способност за създаване на изкуствен интелект“, се казва в доклада.

Работните места с редици от бюра напълно ще изчезнат, не защото не са подходящи за целта, а просто защото целта вече няма да съществува, отбелязват авторите.

„В идните 15 години ще има революция в начина, по който работим, и съответно ще настъпи революция в начина, по който планираме и мислим за работните си места.  Драматичните промени в начина, по който хората работят, наблюдавани в последните две десетилетия, ще продължат да се развиват и следващите 15 години, откривайки нови възможности за компаниите да създават стойност и да подобряват представянето на служителите чрез иновативни работни стратегии“, коментира Аншуман Мегъзин, управляващ директор на клона на Си Би Ар И в Южна Азия.

Той допълва, че много от тези възможности вече са факт и умните компании, които се възползват рано от тях, ще спечелят конкурентно предимство.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ