Разкриват над 8 хил. работни места за младежи

Разкриват над 8 хил. работни места за младежи

Разкриват над 8 хил. работни места за младежи

Над 8 хиляди младежи в страната ще могат да започнат работа по програма за насърчаване на заетостта сред хората до 29-годишна възраст. Това съобщи във Видин директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

По програмата „Младежка заетост” Агенцията по заетостта ще поеме за шест месеца разходите на работодатели за стаж или обучение на младежи. Бюджетът е 35 млн. лв. Финансирането е първото по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" за новия програмен период, съобщи пред БНР Ангелов.

„Всички бюра по труда в момента събират заявки от работодателите, в които работодателите посочват работните места, които желаят да разкрият, и разбира се, да наемат млади хора до 29-годишна възраст”, обясни той.

„Срокът за получаване на заявки по програмата приключва следващата седмица, но до края на годината ще има втора възможност, насочена към работодателите”, каза още Асен Ангелов.

Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за срок от още 6 месеца. Разходите за възнаграждението на наставника по време на стажуване няма да бъдат покрити от схемата и остават за сметка на работодателя, подчертават от Агенцията по заетостта.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ