Туристическата индустрия търси работници

Туристическата индустрия търси работници

Туристическата индустрия търси работници

Туристическата индустрия търси работници за летния сезон. Търсените кадри са от мениджъри и главни готвачи до озеленители, охранители, общи работници в кухнята и на плажа.

Осмото издание на специализираната борса в Добрич събра повече от 30 работодатели от курортните комплекси по Черноморието с оферти към най-младите безработни - до 29-годишна възраст, предаде БТА. „Безработицата в тази група в областния град достига 15,5 на сто“, съобщи Васил Сивков, директор на бюрото по труда в Добрич, което е сред организаторите на форума.

Най-големият работодател в туристическия бранш в региона - "Албена" АД, предлага свободни работни места по 12 позиции - от администратори, бармани, сладкари до гладачи и перачи.

„Почти за всички професии за идващия туристически сезон не достигат специалисти“, коментира Бонка Кирова, мениджър "Храни и напитки" във вариете-театър "Албена".

По думите й готвачите в курорта ще вземат средно между 500-800 лева заплата, а сервитьорите над 400 лева, но с много допълнителни стимули.

В село Кранево се търси готвач на суши. "Все още обсъждаме заплащането, но ще бъде атрактивно, над средното възнаграждение. Ако не намерим специалист, готови сме да обучим кандидат за работата", каза мениджърът на новооткрито заведение Галин Ненов. По думите му заради отлива на специалисти в чужбина назрява голям проблем с осигуряването на кадри за туристическото лято.

Голф игрищата край Балчик, курортните комплекси "Златни пясъци", "Слънчев бряг", "Св.Св. Константин и Елена", "Елените" също предлагат работа на рехабилитатори, спасители на плажа, служители в телефонна централа, рецепционисти, камериерки, маникюристки, като някои от работодателите са готови да наемат и стажанти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ