1500 лв. заплата за български студент в Германия

1500 лв. заплата за български студент в Германия

1500 лв. заплата за български студент в Германия

1500 лв. могат да припечелват студентите ни, които следват в Германия. След падане на ограниченията за труд в Европа те могат да работят по 20 часа седмично, без да им е необходимо специално разрешение.

Заплащането в Германия е от порядъка на 5-10 евро на час. Това съобщи шефката на водеща посредническа агенция за образование в чужбина Бистра Илиева, цитирана от „Монитор”.

„Повечето университети препоръчват на студентите да не работят, поне докато са в първи и втори курс. Много от кандидатите обаче тръгват с нагласата да започнат да се трудят в самото начало на следването си”, коментира тя.

Студентите ни във Великобритания също могат да се трудят по 20 часа седмично, като за час припечелват по 7 лири. 

В Холандия пък няма никакви ограничения за труд. Там дори има специални стипендии за трудещи се студенти. Така, ако един младеж работи 32 часа месечно, може да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ, която е от 250 до 500 евро. Идеята е да се стимулират допълнително студентите, които съчетават успешно работа и следване.

Кандидатстването за следване зад граница е в разгара си. Първите срокове за подаване на документи във Великобритания изтекоха на 15 януари. За закъснелите младежи обаче има втори шанс.

„Те могат да подават документи до 2 юли”, обясни Бистра Илиева. Препоръчително е обаче да го направят възможно най-рано, защото редът ще има значение при класирането. Най-търсените специалности във Великобритания са компютърни науки, право и икономика. През последните няколко години около 1800 българи стават студенти на Острова.

Холандия е другата топдестинация за българските абитуриенти. Кандидатстването там вече започна и ще продължи до юли. Заплащането на таксите в Германия пък падна окончателно. Така следването там става безплатно във всички университети. Друга новост е, че се увеличават специалностите в Германия, които могат да се учат на английски. Облекчава се и кандидатстването за магистратура. Все повече вузове са склонни да изчакат издаването на диплома. Така на практика младежите могат да запишат магистратура веднага след като завършат бакалавърската си степен.

Висшето образование е безплатно и в Дания. Заради големия наплив от кандидати там обаче университетите ще свият приема за студенти от ЕС от 2015 година.

Европейското изложение „Отворени врати за образование в чужбина” ще се проведе този уикенд (25-26 януари) в хотел „Радисън”. На него ще бъдат представени университети от Европа и Америка средни бординг училища и езикови ваканции в чужбина. По време на изложението учениците ще могат да направят тест за кариерно ориентиране. Предвидени са и семинари за родители и младежи.

Изложението ще се проведе и във Варна на 28 януари в „Грандхотел Димят”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ