Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Microsoft YouthSpark дава шанс на млади българи

За втора поредна година Microsoft YouthSpark ще даде възможност на млади българи да придобият ИТ умения, чрез които да им дадат по-голям шанс да се справят с предизвикателствата на пазара на труда.

Чрез програмата YouthSpark Microsoft се опитва да се създаде възможности за 300 милиона младежи в над 100 страни за образование, заетост и предриемачество. У нас програмата се реализира чрез проекта „Кариера в ИТ“ на FEBA Alumni (Сдружението на възпитаниците на Стопански факултет към СУ „Св. Клиемнт Охридски“).

През миналата година проектът е бил финансиран от Microsoft с 49 800 долара. За да подпомогне екипа на FEBA да достигне до повече младежи чрез проекта, през 2014 г. компанията отпуска нов кеш грант от 49 800 щатски долара.

„Microsoft YouthSpark има за цел да стимулира младите хора да бъдат активни и да се реализират по-успешно на пазара на труда. Ние поемаме младите хора още от ученическата скамейка и им даваме насока как да намерят своята реализация. В Европа, в сектора на ИТ технологиите има 700 хил. незаети работни места. Това са едни от най-добре платените работни места. България е една от страните, която има много свободни места в тази област. Какво по-хубаво от това да дадем шанс на младите хора да се реализират в тази област. В допълнение 90% от свободните работни позиции в Европа през следващите 5 години ще изискват някаква степен на компютърна грамотност или т.нар. digital skills“, заяви Петър Иванов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

„Microsoft YouthSpark има за цел да помогне на младите хора да се справят с предизвикателствата на пазара на труда като им осигури възможности за образование, заетост и предприемачество. Нашият ангажимент към българското образование е дългосрочен и за последните 10 години инвестирахме над 2 млн. щатски долара чрез YouthSpark инициативата „Партньори в познанието“. Тази година очакваме 15 отбора да се състезават на локалните финали на Imagine Cup, което е с 25% повече от миналата”, допълни Иванов.

В рамките на изминалата календарна година по проекта „Кариера в ИТ“ са организирани информационни срещи с над 13 000 ученика от 40 училища в страната. В кампанията са участвали над 15 преподаватели от Стопански факултет към СУ и над 20 активни членове от Алумни клуба на Сдружението, които са успешни и реализирани професионалисти, най-често предприемачи или управляващи директори на големи български фирми или офиси на мултинационални компании. Те са се ангажирали лично в програмата за кариерно консултиране и менторство .

През 2013 г. програмата е била насочена почти изцяло към училищата в по-бедните региони на страната, за да може да се намали разликата между уменията и възможностите, които има за учениците в тези региони и това, което се случва в София и другите големи европейски градове. Благодарение на програмата, през миналата година, Microsoft е сертифицирал 129 млади българи, което за България е голям бум, тъй като изпитите са много сложни.

През 2014 г. „Кариера в ИТ“ ще се насочи към 20 000 ученици от средните училища в страната. Те ще имат достъп до обучения по ИКТ, по предприемачество в партньорство със Стопанския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да придобият практически опит чрез менторство.

Целта на FEBA Alumni е да реализира нова активна кампания за популяризиране на възможностите за кариера в ИТ и да достигне до максимален брой млади хора във възрастовата група 15-19 г. Концепцията на „Кариера в ИТ“ през тази година е да се създаде набор от материали за обучение и различни практически сценарии, които учениците трябва да решат с акцент върху приложенията за мобилни устройства, електронна търговия и разработка на ИКТ продукти и услуги.

още от Job Мениджър