Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Блокчейн променя начина за наемане на хора на топ позиции

1344

Георги Иванов е основател на Noble

Темата за блокчейн е сравнително нова, но технологията все повече разгръща потенциала си за промяна на живота и ежедневието на хората - от това как пазаруваме, банкираме и упражняваме правото си на глас. Разговаряме с Георги Иванов основател на Noble - проект, който цели чрез блокчейн технология да измени начина, по който компании намират кадри. 

-    Георги, разкажете повече за идеята зад проекта, как се роди?

-    В дългогодишния си опит като съосновател на компания за създаване на нестандартни автобиографии - Enhancv, открих, че както обикновена автобиография не дава достатъчно информация за кандидата, така и обява за работа не дава информация за работното място. Идеята се доразви след като се задълбочих в потенциала на блокчейн технологията и осъзнах, че с нейна помощ могат да се свържат директно хора и компании, като се премахне нуждата от посредник, правейки целия процес в пъти по-бърз и ефективен.

-    По какво се различава Noble от установените методи за подбор на кадри - обяви, агенции и т.н.?

-    Платформата набляга на две неща - представяне на компанията в по-голям детайл, което я прави атрактивно работно място, и затвърдяване на метода за намиране на хора чрез свойството на препоръката. Сега, благодарение на блокчейн технологията, можем да улесним процеса по препоръчването на кадри, като интегрираме история и качество на препоръките, идващи от един човек.

-    Защо решихте да изградите бизнеса си с помощта на блокчейн технологията?

-    Заради високото ниво на прозрачност и надеждност. Основен проблем на индустрията за подбор на кадри е неяснотата и подвеждането, което често дори не е съзнателно - реално никой не може да гарантира дали един човек е подходящ за позицията без да има история зад препоръката. Преценката е много субективна. Блокчейн технологията позволява един прозрачен процес на подбор на кадри, в който всичко е видимо и не може да бъде манипулирано. Вижда се подробна история на препоръките, качеството на препоръчалите, колко от препоръчаните хора са били наети и колко време са се задържали на позицията. 

-    Какво е основното нещо, което блокчейн технологията изменя в бизнеса?

-    Най-ключовото е нивото на доверие, което носи със себе си – веднъж качена на блокчейн, е изключително сложно информацията да бъде подменена или манипулирана. Блокчейн технологията прави повечето посредници излишни: буквално замества хора и системи, чиято единствена функция е да валидират информация – от нотариални заверки до банкови трансфери. 

-    Какви са перспективите и предизвикателствата пред вашия проект?

-    Нуждата от изменяне и подобряване на метода за подбор на кадри е много наболяла. Платформата, която разработваме, цели да адресира много от проблемите в индустрията, като ще спомогне успешното развитие на компании чрез намирането на топ таланти за много по-кратко време, както и ще представи компаниите по атрактивен начин пред потенциални ключови за екипите им кадри. 

още от Job Мениджър
16
Неделя
Юни