Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Изкуствен интелект ще започне да преобразява работните екипи

123

Снимка: Shutterstock

Всички са съгласни, че изкуственият интелект ще преобрази живота ни във всяка област, включително и начинът на работа. Много малка част от компаниите по света обаче са подготвени за тази промяна и за възможностите да се възползват от нейния потенциал.

През следващите три години 120 милиона работници в десетте най-развити икономики ще трябва да бъдат обучени наново и преквалифицирани в отговор на навлизането на ИИ и интелигентната автоматизация, сочат данни от ново проучване на IBM.

 Въпреки че две трети от изпълнителните директори казват, че ИИ би довел значителни ползи за техния бизнес, само 11% от HR ръководителите заявяват, че в техните организации работят с ИИ, и имат уменията да прилагат науката за данните и машинното обучение, за да реализират този потенциал.  А 82% от служителите вярват, че ИИ дава конкурентно предимство, но половината от тях смятат също и че компаниите им не са готови, или че корпоративната им култура би попречила да се приложи, показва още проучването.

Изводите от него карат IBM да стартира нов бизнес -  IBM Talent & Transformation. В помощ на компаниите и техните служители IBM Talent & Transformation ще предлага интензивно обучение в уменията за боравене с ИИ и в същото време  ще помага на бизнесите да направят необходимите трансформации, за да използват изкуствения интелект в полза на служителите си, да елиминират отклоненията при взимането на решения в подбора и да изградят модерни работни екипи.

„Взимането на решения въз основа на обработени данни, създаването на нови продукти и услуги и проникването на нови пазари, изискват нещо повече от революция в уменията“, казва Марк Фостър, старши вице-президент на IBM Global Business Services. „В IBM вярваме, че изграждането на работна сила, която да е конкурентноспособна в епохата на ИИ, зависи толкова от културата и специализираната експертиза, колкото и от технологиите“.

За да изведе на съвсем ново ниво подбора на таланти и управлението на настоящите служители, компанията създава системата IBM Watson Talent Suite. Тя е разработена от специалисти по поведенческа наука, по изкуствен интелекти, специалисти по трудова и организационна психология, така че да съчетава анализ с предвиждащите възможности на ИИ чрез различни решения. Така например, едно от тях, Watson Recruitment анализира историята на кадровия подбор в компанията и външни източници на данни, за да определи ключовите фактори за успех за всяка една роля, след което прилага ИИ за подбор на кандидатите с най-подходящи качества, без каквито и да е предубеждения. Watson Candidate Assistant преглежда информацията за предишните позиции и образование на кандидатите за работа и извлича умения, които съпоставя с изискванията за свободните позиции, намирайки най-подходящите комбинации, благодарение на личностни фактори, които може и никога да не се вземат предвид при традиционните системи за проверка на кандидатите.

Разбира се, помислено е и за кариерното консултиране и менторство. Watson Career Coach служи като виртуален консултант и анализира уменията на служителите, интересите и развитието им, за да им предложи персонализирани съвети за кариерна посока и възможности.

С мисъл за бъдещето на компаниите пък работи Watson Talent Frameworks като определя компетенциите и уменията, необходими за изграждането на успешна стратегия за набиране на таланти с дългосрочен ефект и съобразено със спецификите на дейността и нуждите на дадена компания.

още от Job Мениджър
20
Понеделник
Май