Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как се пише идеалното CV?

140

СV работилниците по време на стартиращият във вторник най-голям кариерен форум "Национални дни на кариератата"  помагат с полезни и практични съвети за професионалното оформяне на автобиография и за подготовката за явяване на интервю за работа

Искате да започнете стаж или работа в нова компания, но никога досега не сте писали свое CV, или пък отдавна не сте го актуализирали и не сте сигурни как точно да го направите?

Има няколко важни неща, които е добре да знаете, за да получите мечтаната позиция.

Написването на добра автобиография (CV) е може би най-отговорната част от кандидатстването за работа, защото благодарение на нея ще бъдете отличени от множеството желаещи. Не подценявайте тази задача. Добре подготвеното CV наистина „говори“ много за Вас и Вашите компетенции. Това е нещо, с което все повече кандидати за работа са наясно и затова търсят предварително инструкции и съвети, но въпреки това опитите не винаги са успешни. Може би, защото се случва да бъдат пренебрегнати някои основни правила. Например:

1. Начинът, по който автобиографията е структурирана. Професионалното оформление е първото, което ще направи добро впечатление на работодателя. Важно е да подберете правилната снимка и да форматирате текста, така че да е лесно да се открие желаната информация и да грабне внимание само с един поглед.

2. След формата, идва ред и на съдържанието. Това, което е полезно всеки да знае, е как да изтъкне своите най-силни качества и умения, които е придобил по време на обучение, работа или извънкласни дейности. Употребата на силни думи и най-вече глаголи показва активност и предразполага хората, които се занимават с подбор на кадри да Ви изберат сред множеството желаещи за дадената позиция. Всяко едно начинание, с което сте се занимавали, отваря различни врати пред Вашето професионално развитие и може да бъде включено в автобиографията.

 3. Всяка позиция, както и всяка една компания, изискват различни способности и умения от своите служители. По тази причина е полезно да преработвате автобиографията си спрямо характеристиките на желаната от Вас позиция и да добавите лични компетенции, които биха Ви спечелили интервю.

4. Ако след като сте подчертали своите най-силни страни, все още нещо ви липсва и не се чувствате уверени в своето CV, имате възможността да откриете повече неща за себе си в Google. Точно така! Там се крие дигиталният отпечатък на всеки един от Вас – Вашите интереси и занимания. С тяхна помощ можете да допълните полезни и интересни неща, за които не сте се сетили или просто са станали част от Вас, но не им обръщате внимание.

Намирането на мечтаната работа, разбира се, не се изчерпва само със създаването на автобиография. Следващата стъпка е срещата между Вас и професионалната среда, преминаването от академичното пространство към бизнеса. Тази среща не винаги е лека и в повечето случаи никой не е напълно готов за нея, но има няколко лесни стъпки, които да Ви помогнат да преборите притеснението при интервю за работа.

Ако искате да получите още много полезни и разнообразни съвети за създаването на автобиография и да научите как да се подготвите при интервю за работа, Нестле България ще Ви очаква на „Национални дни на кариерата – Добра кариера, Добър живот“, организиран от JobTiger и с генералното спонсорство на Нестле България. Началото на форума ще бъде на 13 март в хотел „Маринела“, зала „София гранд“, София. На място Нестле България и LION@ ще Ви предоставят умения, знания и опит в сферата на изграждане на автобиография и съвети за плавно преминаване от академичната към професионалната среда. NESCAFE 3in1 ще обособи специален кът, където всеки от Вас ще има възможност лично да разговаря с някои от утвърдените професионалисти в компанията за производство на хранителни продукти, да им зададе въпроси и да си поговори за възможностите за реализация в нея.

Вдъхнови се за повече възможности с Нестле България и открий своя мечтан професионален път и на 19 март във Варна, 28 март в Габрово и 4 април в Пловдив.

Повече информация за програмата можете да намерите на https://www.nestle.bg/bg/careers

Повече за Нестле България

Освен генерално спонсорство участието на Нестле България във форума е и част от глобалната инициатива „Нестле се нуждае от младите хора“ (Nestle needs YOUth). Като част от инициативата за периода 2014-2016 г. Нестле България даде възможност на 330 младежи под 30-годишна възраст да започнат постоянна работа или стаж на различни нива и в различни отдели на компанията. Нестле България пое ангажимент да продължи със стажантските програми, обучения и подготовка за работа в периода 2017 - 2020 г., като предложи възможности за работа и обучение на още над 200 млади хора.

 

още от Job Мениджър