Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Най-високоплатените ИТ професии в САЩ

657

Снимка: Shutterstock

Човек не е задължително да бъде ИТ специалист - програмист или друго, за да се сдобие с работа в някоя от водещите технологични компании. Но за тези, за които ИТ е професия, наградите може да са доста големи, посочва Business Insider.

Изданието цитира скорошно допитване на сайта за кариери Glassdoor, въз основа на което е създаден доклад с най-високоплатените професии в ИТ индустрията в Щатите. В доклада е посочена класация със средните годишни заплати на специалистите. Те работят в някои от компаниите в Силициевата долина и другаде в страната. И така, класацията изглежда така: 

10. Инженер информационна сигурност (Information security engineer). Средно годишно възнаграждание: $131,300. Работи по защитата на корпоративните данни и други дигитални активи на компаниите, защитавайки ги от атаки на зловреден софтуер. Може да бъде чрез засилване на криптирането или като цяло чрез затваряне на пробиви в сигурността на корпоративната инфраструктура. 

9. DevOps (development and operations) инженер: $137,400. Създава и развива много код, бързо. 

8. Бизнес архитект (Enterprise architect): $144,400. Развива планове и работни потоци за качване и поддръжка на сървъри, софтуер и други ИТ активи. С други думи, той е ключова фигура за ИТ стратегията на всеки бизнес. 

7. Технически програмен мениджър (Technical program manager): $145,000. Участва в работата на разнообразни проекти на компанията, тества кодове, залага продуктови очаквания и контролира процесите на развитие. 

6. Софтуерен архитект (Software architect): $145,400. Отговорен е за поставянето на цялостен план и стратегия за изпълнението чрез изграждащ софтуер. За тази си роля професионалистът трябва да има високи технологични познания, задавайки темпо и цели за екипи от разработчици. 

5. Архитект на приложения (Applications architect): $149,000. Този професионалист избира стратегията за приложения в рамките на компанията - кога да се използват наличните инструменти, кога да се развиват нови, като също и създава собствени прототипи на инструменти за по-нататъшно развитие. 

4. Архитект инфраструктура (Infrastructure architect): $153,000. Отговаря за основните ИТ системи на компанията, като те може да включват сървъри, центрове за данни или облачни платформи. 

3. Мениджър софтуерно разработване (Software development manager): $153,300. Управлява екип, отговорен за развитието и тестването на определени системи или приложения вътре в компанията. 

2. Архитект складиране на данни (Data warehouse architect): $154,800. Надзирава цялостната съвкупност от данни на компанията и помага те да бъдат подготвяни за анализ. 

1. Мениджър софтуерно инженерство (Software engineering manager): $163,500. Управлява екип, на който е възложено да разработва, изследва и тества софтуера на компанията. Това е ключова роля за изграждането на всяка фирма или поддръжката на софтуера. 

още от Job Мениджър
23
Петък
Август