Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Прогноза: Все повече ще се търсят висшисти, подготвени за дигиталната трансформация

90 компании се включиха в юбилейното Десето издание на  единствения специализиран кариерен форум в икономическия сектор: Дни на кариерата – Икономика, Финанси, Маркетинг, Човешки ресурси и Обслужване на клиенти. " Събитието е основно в календара с кариерни събития на JobTiger и тази година отново среща студенти и млади специалисти с представители на български и международни фирми, предлагащи кариерно развитие в изброените сектори.

Търсенето на висококвалифицирани кадри с висше образование, ориентирани към дигиталната трансформация на бизнеса ще нараства в дългосрочен план. Това е трайна тенденция, която се обуславя от по-високото технологично развитие на икономиката. Такава прогноза направи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на десетото издание на "Дни на кариерата" за секторите икономика, финанси, маркетинг, човешки ресурси и обслужване на клиенти в Университета за национално и световно стопанство.

В тазгодишното издание на форума участват 90 изложители, сред които е и Агенцията по заетостта.

В следващите години младите хора ще трябва да се подготвят за бързи технологични и цифрови промени и да притежават подходящи знания и умения, съответстващи на бъдещите работни места, посочи още министър Петков.

За да улесни кариерното ориентиране на младите професионалисти и да ускори намирането на работна ръка от работодателите, Министерството на труда и социалната политика разработва интернет платформа, която ще предоставя информация за бъдещото търсене на специалисти на базата на изготвени прогнози за развитието на пазара на труда в България. Потребителите на системата ще могат да правят справки по различни критерии, в т.ч. образование, професии, сектори на икономиката. Очаква се платформата да заработи в началото на декември. Тя ще бъде достъпна през интернет страницата на МТСП.

Бисер Петков представи и актуални данни за състоянието на пазара на труда. За третото тримесечие на 2019 г. коефициентът на безработицата за населението над 15 години е 3,7 на сто, а младежката безработица бележи спад с 2,5 процентни пункта - до 6,1 на сто.

Коефициентът на безработицата при хората с висше образование за България е един от най-ниските в ЕС, подчерта той. За ЕС коефициентът е около 4 на сто, а за страната ни - около 2 на сто. Това се дължи преди всичко на засиленото търсене на труд в страната, особено в т.нар. нови професии, където младите хора имат по-висока вероятност за реализация, отбеляза той.

 

още от Job Мениджър