Затвори

Първи випуск за дуално обучение влезе в Нестле България

Първите ученици, които ще започнат практика във Фабрика София за шоколадови изделия и бисквити на Нестле България  

Петима десетокласници от ПГМЕ „Н. Й. Вапцаров“ от специализираната паралелка за дуално обучение в гимназията започват практика в Нестле България. Техни съученици от същата паралелка ще започнат практики в други фирми и предприятия, които подкрепят въведения у нас по швейцарски модел проект ДОМИНО* за дуално образование. Десетокласниците от училищата, обхванати от проекта тази година на практика са първият випуск на проекта за дуално обучение и ще имат по един работен ден в реални условия. От следващата година ще учат три дни и ще работят два, а в дванадесети клас работните им дни във фирми и предприятия ще станат три, със заплащане по договор. До приключването на проекта през 2019 г. в ДОМИНО се предвижда да бъдат обхванати общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и поне 10 професии, стана ясно на специално събитие днес във Фабрика София за шоколадови изделия и бисквити на Нестле България, с което бе отбелязан старта на практическите обучения по проекта ДОМИНО.

Нестле има голям опит в прилагането на дуалното образование по света и има амбицията да приложи изцяло този опит в България. "От дълги години работим за развиването на конкурентоспособността на младите хора, защото наистина вярваме, че така се грижим за бъдещето. В края на миналата година Нестле Груп анонсира нов ангажимент по паневропейската си инициатива "Алианс за младежта" да създаде над 35 хил. нови работни места за младежи до 2020 година. В България изпълняваме този ангажимент през проекта ДОМИНО", заяви Емануел Артур, изпълнителен директор на Нестле България.

В рамките на провеждащата се в момента Седмица на дуалното образование в София и в цяла Европа, Нестле България отвори врати за ученици и техни родители от ПГМЕ „Н.Й. Вапцаров“, които ще се обучават в компанията. Те разгледаха ключовите места във фабриката, където ще протече тяхната практика и разказаха за своите очаквания и надежди за успешна бъдеща реализация в компанията. Предприятието има нужда от електротехници и затова първите гимназисти, които ще започнат практическо овладяване на професионални умения под менторско ръководство, ще бъдат ориентирани именно в това направление. След три години бъдещите електротехници ще се разделят с ученическата скамейка с удостоверение за завършено дуално обучение по швейцарски модел „учене чрез работа“, което допълва дипломите им за средно образование и сертификат за професионална квалификация за електротехник, специалност “Електрообзавеждане на производството“. Това ще разкрие пред тях множество перспективи за развитие в най-голямата компания за храни и напитки в света.

***
Повече за Нестле България:

Нестле има дългосрочни традиции в подкрепата и наемането на млади хора на работа и вече над 20 години развива стажантските си програми. В рамките на инициативата „Нестле се нуждае от младите хора“ в България над 300 младежи под 30-годишна възраст имаха възможността да започнат постоянна работа или стаж на различни нива и в различни отдели на компанията за периода 2014-2016 г. Нестле България пое ангажимент да продължи със стажантските програми, обучения и подготовка за работа до 2020 г., като предложи възможности за работа и учене на още над 300 млади хора.

В глобален план до 2020 г. Nestlé ще предложи на младите хора 15 000 стажантски програми и обучения като част от цялостния си ангажимент да осигури 35 000 работни места за младежите в Европа, Близкия Изток и Северна Африка. В Европа компанията вече е осигурила над 32 000 възможности за работа и стаж, надхвърляйки първоначалната си цел от 20 000.

***

*Повече за проекта ДОМИНО

С общ бюджет от 3,5 млн. швейцарски франка проектът ДОМИНО – „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“, подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и черпейки опит от Швейцария. Страната има световно призната система на дуално обучение и едно от най-ниските нива на младежка безработица в света. С всяка учебна година ще се увеличават часовете за работа на учениците в реална работна среда, като накрая те ще бъдат два дни от седмицата в училище, а в останалите три – ще работят със заплащане по договор и със заплащане в предприятията, включени в системата на дуалното образование. До приключването на проекта през 2019 г. в ДОМИНО се предвижда да бъдат обхванати общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и поне 10 професии.

 

 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 22.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 22.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.6758
0.59673
CNY
10
2.50696
3.98889
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.24292
0.445847
RUB
100
2.78133
35.954
USD
1
1.58804
0.629707