Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

В България има страхотни възможности да се гради кариера

 Кирил Бораджиев, управител и съосновател на HRS Bulgaria

Българи, които отиват да учат и работят в чужбина, но по някое време се връщат в България? Това не са единични случаи, а тенденция, която неправителствената организация “Тук-Там” заедно с фондация “Идентичност за България” искат да подчертаят. Форумът “Кариерa в България. Защо не?” традиционно събира над 1000 души, а тазгодишното издание, което ще се състои на 5 септември в Интер Експо Център, е десетата юбилейна среща на завърнали се българи с над 100 бизнес представители. Регистрацията за събитието е безплатна, но задължителна на сайта.

Един от представителите на тази тенденция е и Кирил Бораджиев, управител и съосновател на HRS Bulgaria - една от бързо разрастващите се компании в сферата на човешките ресурси. Казва, че основните му задължения са да развива бизнеса и да помага на колегите си. Постига го, защото от малък е научен на упоритост. Майка му е лекар и Кирил споделя, че е раснал, наблюдавайки я да помага на хората. Затова сега той се старае да прави същото, но в кариерен план.

Кирил казва още, че в първите години от професионалното израстване трябва да си послушен и упорит, какъвто той самият е бил като дете. Но, сега него го слушат, допълва с усмивка.

 

- Какво си завършил и как кариерата ти е свързана с образованието?

- Завърших икономика, а мен кариерата ме намери сама. Преди повече от 10 години на един кариерен форум се запознах с представители на една от водещите HR агенции в света и България. След няколко дни бях поканен да започна работа при тях като консултант подбор. Още в първите месеци знаех, че не искам да работя нищо друго, освен да се развивам в HR бизнеса.

- На какво те научи образованието в чужбина?

- Образованието като цяло ми помогна да се развия като личност. Опитът в чужбина със сигурност ми е помогнал много - там ми се налагаше да се доказвам всеки ден. Това ме научи на упоритост и че няма невъзможни неща, стига да искаш.

- Защо реши да се върнеш в България?

- Учил съм в Германия, но веднага след дипломирането се върнах в България по няколко причини: на първо място, защото тук са семейството и приятелите, а на второ, защото винаги съм смятал, че в България като развиваща се държава има много ниши, в които човек може да се реализира.

- Кой ценен опит от  чужбина можеш да въведеш у нас?

- Основните неща вече съм ги приложил: като идеи и поведение. Поведението, което се опитвам да покажа и наложа тук, е човек да бъде честен, да изпълнява, каквото е обещал, да бъде търпелив и да дава, за да получава, каквото очаква. А докато бях студент в Германия, работих в HR агенции на временна заетост. Това ми даваше възможност да уча и работя. Още тогава смятах, че това е услуга, която я няма в България и трябва да се развие. В момента тя е сериозно представена в България.

- Как успяваш да балансираш между работа и личните интереси?

- Най-много обичам да пътувам и да се срещам с различни хора и култури. Тези контакти, които съм натрупал през годините, винаги са ми били от полза в работата. Успешната кариера в никакъв случай не означава липса на свободно време. Точно обратното, трябва да се балансира.

- Има ли възможност за кариерно развитие в България? При теб как се случи?

- В момента в България има страхотни възможности да се гради страхотна кариера. Когато се върнах в България, веднага започнах да си търся работа и за мой късмет си намерих доста бързо.

- Предизвикателство ли е да си намериш работа у нас?

- Не мисля, че е каквото и да е било предизвикателство. В България в момента има толкова много възможности за реализация, че всеки завършил в чужбина, може да си намери работа в рамките на месец. Опитът в чужбина се цени много. Със сигурност стъпката да се върнеш е много по-лесна, отколкото да си намериш хубава работа в чужбина. Освен това в България можеш да се развиеш много по-бързо. В чужбина не се пробива лесно, конкуренцията е много по-голяма, а и винаги ще си останеш чужденец.

Ако и ти търсиш нова кариера в България, ела на 5 септември в Интер Експо Център на юбилейното издание на „Кариера в България. Защо не?“. Регистрацията за форума е безплатна, но задължителна.

 

 

още от Job Мениджър