Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Френският Mirazur оглави Топ 50 на най-добрите ресторанти в света

Ресторант Mirazur във Франция бе коронован с престижната титла най-добър ресторант в света от годишния конкурс World's 50 Best Restaurants. Той бе отличен на специална церемония в Сингапур, предава Би Би Си. 

Mirazur се намира на Френската ривиера и е управляван от аржентински шеф. Отличен е за набор от специалитети, включително осолено цвекло от собствената му градина с крем хайвер.

Наградите World's 50 Best Restaurants се провеждат от 2002 г. и за тях се състезават ресторантите по света, удостоени със звезди Мишлен. Списъкът се основава на преценка на над 1000 кулинарни експерти, чието мнение е потърсено онлайн. 

В челната десетка през 2019 г. има три испански ресторанта. Дания, Франция и Перу имат по един. Великобритания присъства с два ресторанта в топ 50, The Clove Club на 27 място и Lyle's на 33. И двата са в Шордич, Лондон. 

Mirazur е описван като място, което предлага "абсолютното ресторантско преживяване". Особено впечатляващи са неговите "ненадминати гледки към Френската Ривиера и три нива от каскадни зеленчукови градини, от които се произвеждат най-сладките продукти, както и екипът от "възмутително" талантливи готвачи и персонал на предна линия", смятат наблюдателите. 

Аржентинският готвач Мауро Колагреко е шеф на ресторанта. Той коментира пред агенция Ройтерс, че се е почувствал все едно "е бил на небето" по повод наградата и коментира, че спечелването ѝ е показало на света, че "когато човек има мечта, всичко възможно".

Ресторантът отваря врати през 2006 г. и в момента има три звезди Мишлен. 

Ето и Топ 10:

  1. Mirazur, Ментон (Франция)
  2. Noma, Копенхаген (Дания)
  3. Asador Etxebarri, Бустуриа (Испания)
  4. Gaggan, Банкок (Тайланд)
  5. Geranium, Копенхаген (Дания)
  6. Central, Лима (Перу)
  7. Mugaritz, Сан Себастиан (Испания)
  8. Arpège, Париж (Франция)
  9. Disfrutar, Барселона (Испания)
  10. Maido, Лима (Перу)
още от Класации