нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хонконг отново е най-скъпият град за живот на чужденци. София - на 180 позиция

Снимка: Getty Images

Хонконг е най-скъпият град за чужденци главно заради високите цени на жилищата. Това сочи публикуваното днес годишно проучване на американската консултантска компания Мърсър (Mercer), информират ДПА и БТА.

Градът заема челната позиция за втора поредна година в изследването, обхващащо цените на 200 категории в 209 града, включително жилища, транспорт, храна, дрехи, домакински стоки и забавления. Проучването се използва от компаниите, за да определят възнаграждението на служителите си в чужбина. То измерва разходите за живот за чужденци, които може да са различни от средните разходи за живот на останалите жители. 

На второ място в класацията се нарежда столицата на Туркменистан Ашхабад, където има хиперинфлация и високи цени на вносните стоки и суровините. Токио заема трета позиция, следван от Цюрих в Швейцария, където се намират още два от най-скъпите градове в първата десетка - Берн (8) и Женева (9). Сингапур е на пето място, като е слязъл с две места спрямо предходната година, а Ню Йорк е на шесто място. От списъка става ясно, че градовете в Азия и Африка стават по-скъпи за чужденците.

Китайските градове Шанхай и Пекин са съответно на седмо и десето място в класацията, което означава, че шест от градовете в челната десетка са азиатски.

Най-скъпият град за чужденци в Африка е Нджамена в Чад, като се нарежда с едно място пред Сан Франциско (16), а Лагосa (17) в Нигерия е с едно място по-напред от Лондон.

София е минала три позиции назад спрямо миналогодишното проучване и тази година е на 180 място, се посочва в класацията, публикувана на сайта на Мърсър. Букурещ е на 174 място, Белград - на 183-о, Истанбул - на 156-о, а Атина е на 138 позиция.

още от Класации