нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Коя страна има най-голямо влияние в Азиатско-тихоокеанския регион?

Кадър от японската столица Токио

Снимка: Guliver / Getty images

Китай настига САЩ като най-влиятелната страна в Азиатко-тихоокеанския регион. До това заключение стигат от базирания в Сидни, Австралия институт Lowy в тазгодишното си издание на индекса Asia Power Index, предава Блумбърг.

Макар че САЩ запазва мястото си на водеща суперсила в региона, преднината й от 10 точки пред Китай от преди две години вече е намаляла наполовина, се казва в доклада на Lowy, които нарежда 26 държави и територии в региона по-влияние.

САЩ са „изгубили престиж“ заради лошата си реакция към пандемията, множеството търговски конфликти, в които президента Доналд Тръмп въвлече страната, както и оттеглянето й от редица международни организации и сделки, сред които Световната здравна организация и Парижкото споразумение за климата, казва Хърв Лемахю, които ръководи изследването.

„Пандемията промени всичко. Тя създаде двоен проблем за САЩ. ОТ една страна е лошият отговор на кризата с COVID-19, който се отрази негативно на репутацията на Америка. От друга е факта, че страната ще се нуждае от няколко години, за да се възстанови от икономическите щети, нанесени от пандемията”, коментира той.

Според института американската икономика може да се върне на нивата от преди кризата едва през 2024 г. Китай, от своя страна, единствената голяма икономика, която се очаква да се възстанови през 2020 г. Това може да даден на Пекин сериозно предимство в региона през следващото десетилетие.

Китай остава твърдо на втора позиция в индекса за трета поредна година въпреки „значимият спад“ на дипломатическото влияние на страната на фона обвиненията за прикриване на информация за COVID-19, който бе регистриран първо в град Ухан.

 Потенциален втори президентски мандат на Доналд Тръмп би затвърдил настоящата тенденция, казват от института. За Пекин обаче ще бъде трудно да замени САЩ и да се превърне в безспорен хегемон в региона.

„Смятам, че е по-вероятно Китай да се изравни със САЩ и може би в края на десетилетието да заеме първата позиция. Тази преднина обаче няма да е голяма“, казва Лемахю.

„Азия ще се научи да се справя без САЩ, ако Тръмп спечели втори манда. Ако обаче победителят е Джо Байдън, мисля че Азия ще бъде много по-склонна да прави бизнес със Съединените щати“, добавя той.

Индия, която заема четвърта позиция в индекса след Япония, е изправена пред тежки загуби на потенциален икономически растеж и на стратегически позиции спрямо Пекин. Lowy прогнозира, че Индия ще достигне едва 40% от икономическата продукция на Китай до 2030 г., като миналата година прогнозата бе за достигане на 50% от китайската продукция.

„Пандемията определено забавя амбициите на Индия да се превърне във велика сила в региона“, казва Лемахю.

Като цяло азиатската икономика, която се очакваше тази година да задмине икономиката на останалата част от света, е изправена пред „перфектна буря от здравни, икономически и стратегически предизвикателства“, се казва в доклада на Lowy.

Поставената на трета позиция Япония е описана в доклада като „интелигентна сила“, използваща ограничени ресурси за упражняване на широкообхватно влияние върху региона.

Топ 10 допълват Русия, Австралия, Южна Корея, Сингапур, Тайланд и Малайзия.

Тайван, който се нарежда на 14-та позиция, е сред малко страни, подобрили резултата си през тази година, заедно с Австралия и Виетнам.

Докладът Asia Power Index на института Lowy може да видите тук.

още по темата
още от Класации