нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Най-добрите и най-лошите страни за устойчив начин на живот на експати

Финландската столица Хелзинки

Снимка: Shutterstock

Най-голямата световна общност на експати - InterNations излезе с нова, любопитна класация базирана на собствено проучване за „Околната среда и устойчивостта“ (Environment & Sustainability Ranking).  Рейтингът подрежда най-добрите и най-лошите страни за устойчив начин на живот на за работещи в чужбина специалисти.

Резултатите, които се базират на проучването Expat Insider 2020, разкриват, че Финландия, Швеция, Норвегия, Австрия и Швейцария предлагат най-устойчива среда за живот на експатите. В другия край на класацията са Индия, Кувейт, Египет, Индонезия и Виетнам. България не присъства в изследването.

При подреждането на страните са взети под внимание осем основни фактора, сред които достъпността на „зелени стоки и услуги“, качеството на въздуха, енергийното снабдяване, рециклиране и управление на отпадъците. В доклада експатите оценяват и правителствените политики за защита на околната среда и степента, до която местното население се интересува от тези теми.

На първо място от 60 страни в класацията за „Средата и устойчивостта“ се нарежда Финландия. Северната държава заема първата позиция в категорията „Качество на околната среда, като почти всички експати (98% срещу средно 82%) дават положителна оценка за представянето на Финландия. Друг фактор, в който страната се представя изключително добре, е качеството на въздуха (95% позитивни оценки срещу 62% средно за света).  

Страната се нарежда на второ място в категориите „продукти и комунални услуги“ и „политики и хора“, като там на първо място е Швеция. Цели 89% от експатите във Финландия смятат, че правителството на страната подкрепя политиката за защита на околната среда. 90% от работещи в чужбина специалисти са доволни от местните усилия за управление на отпадъците и рециклирането.

На последно място в класацията се нарежда Индия, която е на дъното в шест от 8-те категории.

Близо 9 от 10 експати (87%) не са доволни от политиките на страната за управление и контрол на отпадъците , докато три от пет (59%) оценяват негативно достъпността до „зелени стоки и услуги“.

Що се отнася до категорията „политики и хора“, 62% от експатите в Индия смятат, че правителството на страната не подкрепя политиките за защита на околоната среда, докато 59% казват, че местното население не се интересува от темата за климата.

Целият доклад може да видите тук.

още от Класации